AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

JSM-kval med mersmak – utan oflyt i Dalarna

  I helgen var det poolkval till Junior-SM och efter ett par års frånvaro i den klassen ställde Sollentuna upp med ett lag som till största delar var SVK C. Kvalet gick lite bättre än väntat, både spel och resultatmässigt, och laget placerade sig till sist på en meriterande 3:e plats.  

Men det är egentligen inte placeringen som smakar bäst utan istället det fina spelet och stämningen i truppen. Laget hade helt enkelt riktigt kul i Dalarna och dessutom spelade de riktigt bra också!

Till JSM-kvalet reste vi 11 spelare + 1 ledare i en minibuss samt en bil. Tack vare att killarna inte är små längre (i alla fall inte enligt passet!) så kunde Kapten Anders visa ledaregenskaper även i kringarrangemanget och ratta en bil upp till Säter.

Säter – det är för övrigt platsen som nästan allla Stockholmare passerar sportlovsveckan mellan Hedemora och Borlänge. Det är den stan med loket på perrongen, ni vet. JSM-kvalet spelades vid vintervackra Skönvik, en förort(?) till Säter. Vackert var det så det förlog, och det skall sägas redan från början – hatten av till Per Eriksson, Säters If & Co för det fina arrangemanget! Vi gillar att bo på sluten anstalt!

Hur som helst, lottningen var sådan att vi hade Vingåker, Södertälje samt Vännäs i gruppspelet. Sollentuna inledde mot favoriterna Vingåker kl 15:00 på lördagseftermiddagen. Killarna startade traditionsenligt med ett 1-8 underläge efter sviktande servemottag. respekten för Vingåkers 88:or var stor, men det är någonting annorlunda med SVK C detta år och i stället för att rulla över och dö så började operation upphämtning. Man jobbade upp sig till 12-14 efter mycket bra spel. Bland de som utmärkte sig stod Axel "the Terminator" främst som inte visade någon nåd i avsluten. Tyvärr visade Vingåker, och speciellt deras MVP #7 Jonas Lindberg, varför de var favoriter och drog ifrån till 14-25. Andra set fick en helt annan karaktär och hela laget i Solllentuna kom igång. Kantspelarna Anders och Lucas började hitta rätt och Andreas och Andreas i mitten visade att de har kvaliteer som räcker långt upp i ungdomsåren. Killarna matchar Vingåkers 88:or bra och leder med 14-10 men faller med 22-25. Trots förlusten känns det att nått bra var på väg.


Servemottag av vår libro Christopher (5 år yngre än Vingåkers 88:or!!)


Kapten Anders anfaller, Lucas, Andreas G & E täcker upp…


Därefter dömde vi Vingåker -Vännes…

Vi visste att hängmatchen för avancemang var den sista mot Vännes men innan dess stod Södertälje som motståndare. 89:orna kommer alltid att komma ihåg då de slog Södertälje i bronsmatchen 2005 i U17-SM men kommer dessutom ihåg hur lätträknade vinsterna i betydelsefulla tävlingsmatcher varit därefter (noll!). Sedan 2005 har Södertälje killarna gått framåt och blev USM mästare förra året. Lite mental uppförsbacke med andra ord. Å andra sidan känner Sollentuna killarna av att de är i en possitiv trend nu och har så varit sedan hösten, så lite klös i klorna hade man allt.

Nåväl, matchen börjar och vi vet att Linus Tholse är bätttre än någonsin. Skitstart som vanligt och underläge 1-6. Nu inträffar helgens roliga nr 1. Sollentunas adelsemärke på herrsidan de senare åren, dvs block defence, fungerar klockrent i denna match och blockas inte Tholse bort så plockar lagets libro upp anfallen som plockpotatis. När dessutom Elias hittar andra andningen i passet så kan inget gå fel. Killarna är i kapp vid 9-9 och därefter drar vi ifrån och vinner med 25-20. Södertälje är stoppade i sitt anfall och Sollentuna gör poäng på bägge kanter samt i mitten. Att vi gör egna poäng beror på ett 100%-igt servemottag som libro Christopher är nyckeln i.

I andraset hamnar killarna under med 3-6 men är ikapp till 6-6. Därefter drar Sollet ifrån och faktiskt glänser i block/förvsvar samt eget anfall. Killarna är bättre på allt och kantspelarna Anders och Lucas har stundtals skjutbana på öppet fält. Ledning 15-10 blir tillslut vinst 25-18. Mumma och plåster på såren för åren som gått sedan bronsmatchen 2005.


Block mot Linus av Lucas & Andreas E (närmast)


Anders anfaller


Dömning igen

Sista gruppspelsmatchen var mot norrlandslaget Vännes som vanns med 25-10, 25-16 i en match som gick ut på att inte tappa set samt att vila så många nyckelspelare som möjligt. Låter det konstigt? Jo, men i gruppspelet hade Södertälje vänt och vunnit mot Vingåker med 16-25, 25-21, 15-12. Underligt, jo vars tyckte vi. Vingåker såg överlägsna ut på allt men spelade bort sig. Det innebar att inför Vännäs matchen så var Vingåker klara gruppsegrare med 5-3 i setskillnad. Södertälje hade 4-3 och Sollentuna skulle bli grupptvåa om vi inte tappade set mot Vännes. Det lyckades vi alltså med fastän en höger fick gå center. Strongt (Axel)!


Logementet – en f d sluten anstalt (?) men med riktiga sängar. Passar sollets bångstyriga ungdomar… (obs – ironi!) 😉


Pingis på kvälled med å mot Arvikakillarna. Loverboy Lucas var nog inte så mycket kung som bilden visar…


Frukost 07:30 bestående av buffé med strålande vyer av Dalarna.

Som grupp 2:a väntade grupp 3:an Team Valla i kvartsfinal. Valla hade ett starkt desarmerat lag pga feber och skada och kom inte helt till sin rätt i detta kval (varning med andra ord!). Vi visste att vi allltid startar matcher dåligt och speciellt morgonmatcher samt att vi visste att Valla boysen ville visa mer klös än de fått ut av lördagen. Ingen underskattning med andra ord, men trots det går det riktigt knackigt i kvartsfinalens första set. Torsk 25-23 i ett set som om vi inte slagit 4-5 servemiss, blivit lite mer skitiga på tröjorna – förutom lribron som tycktes vara på marken för alla andra – så kanske vi hade vunnit setet. Järnkeps i andra och kramp till följd. Killarna var nere i brygga och låg under med 17-21, men då visade de att detta året inte är som tidigare år. När man var nere för räkning så reste man sig upp och fick ordning på mottag och anfall. Lucas och Anders malde ner Valla och setet vans med 25-23. I pausen så pratade vi om det positiva med vårt eget spel och vad vi kan när vi bara vågar. Detta visade killarna i skiljet som vanns med klara 15-9. Kanske inte en match som var helgens bästa men en kämpainsats som visar att detta gäng inte gärna viker ner sig.


Block av Andreas G och Axel

Målsättningen innan kvalet var att gå till kvartsfinal och nu var man i semi och hade dessutom spelat lite bättre än väntat. Semimotståndarna och hemmalaget Säter hade imponerat så tillvida att de visat upp ett homogent lag där deras elitseriespelare dominerat. Det är alltid lätare att spela mot bra motstånd och vi visste att får vi igång eget spel är inget omöjligt. Matchen börjar och det är helt jämt hela vägen upp till 15 med i princip bara side-out spel. Vi 15 sviktar Sollentunas servemottag en aning och Säter rycker och vinner välförtjänt första set med 25-19. I detta läge skulle ingen klagat om man nöjt sig och bara spelat av andra set, men icke. Killarna visade hunger och mognad, tog tag i dirigentpinnen samt ledningen i set två. Säter gick ikapp och förbi till 17-18, men efter en timeout och fokusering på våra starka sidor så vände Sollet och rykte till 22-20 samt setvinst med 25-21. I skiljeset tog Säter ledningen med 5-10, men killarna gick ikapp till 9-11 innan Säter välförtjänt vann med 10-15. Dock skall sägas att vid 10-12 så gjordes en enkel servemiss och vid 10-13 hade vi ett anfall inne som tyvärr därefter slarvades bort i efterföljande gratissboll. Nåvål, med elitseriespelare på plan borde Säter vinna och att ha varit så nära i semin kändes som en klart godkänd insats. Besvikelsen var dock stor hos flertalet av solletspelarna och kapten Anders dröjde länge innan han bytte om för lunch – ett riktigt gott tecken….


Axel dunkar på mot Säter


centeranfall av Lillis

Vingåker slog Södertälje i andra semin, låtvara med darr på ribbban, 25-23, 29-31, 14-16, vilket betydde Södertälje igen i bronsmatchen. Att Södertälje skulle vara laddade efter gruppspelsförlusten krävdes ingen Einstein för att förstå. Att sollet boysen skulle ha svårt att ladda om efter semifinal förlusten krävdes heller inga 100 watts luma för att förstå. Men, bollen är rund som det heter.  Grabbarna får en mindre bra start, jobbar sig ikapp men tappar sedan kring 18, för att jobba sig ikapp till 23 lika. Då gör Grundstedt ett tokblock på Tholse och Sollentuna har helt plötsligt setboll och egen serve Södertälje bränner sitt anfalll och killarna tar ledningen med 1-0.

Rekylen kommer i andraset då Södertälje har klart grepp om allt och leder 12-18 och vinner med 18-25. I det läget var det inte mycket som talade för vinst. Inte blev det bättre av en usel start i skilje där tälje som mest leder med 6-11. Men som sagts förut så är denna säsong inte like de tidigare och killarna börjar så sakta knapra boll efter boll och vid 13 lika sätter Lucas en stenhår spike på parallellen och vi har matchboll – helt osannolikt. Södertälje är på väg att kvittera efter anfall där defence räddning är på väg in i väggen, men Axel gär en spiderman och lyckas på något sätt slå överbollen. Täljekillarna har för bråttom och slår ut anfallet direkt på Axels räddning. Glädjen är total efter 2:a vinsten på två försök på gamla antagonisterna. Sollentunakillarna har lyckats med bedriften att kommma 3.a i JSM-kvalet!


Prisutdelning. 2:a Säter i mitten


JSM-laget
övre raden: Andreas E, Andreas G, Anders, Axel, Fredrik, Fabian, Erik
undre raden: Lucas, Elias, Christopher, Callle

Tävlingsjuryn utsåg Anders Lindahl mycket, mycket välförtjänt till Most Valuable Player i Solletuna. Hans kvaliteter på banan både i anfal, block/försvar samt som kapten slapp inte tävlingsjuryn omärkt förbi. Juryn hade libro Christopher på en klar andraplats i MVP-listan för laget.

That's all folks – vi ses i Gislaved!