AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Så gick det i Ungdoms-GP – uppdaterad igen

 

Sollentuna spelade i trettonhelgen Ungdoms-GP i Duveholmshallen i Katrineholm samtidigt som stora GP. Laget mötte de 5 bästa från förra årets Ungdoms-SM, vilket blev en serie tuffa matcher.

Uppdaterat med referat från killarnas semi och final. Nu finns även matchbilder.

 

Sollentuna kom 6:a i U-SM förra året och kvalificerade sig därmed till U-GP dit 6 lag är med, men det betydde också att man var lägst rankade laget och bara hade bättre lag framför sig. U-GP spelar i klassen U20, dvs 89:orna är de äldsta som får vara med. I lottningen hamnade man med Vindrarp och Hylte, dvs silver respektive bronsmedaljörerna från U-SM. En tuff uppgift väntade alltså.


Andreas E, Johan, Andreas G, Calle, Fabian, Tomas, Staffan
Axel, Lucas, marcus, Elias, Christoffer (ej med i laget)

Förstärkta med Lucas från volleybollgymnasiet så tränade gruppen minst lika hårt som elitlagen under jul- och nyårshelgen. 6 träningspass avverkades på en vecka.

Sollentuna hade morgonmatch mot Hylte 9:00 och var tvugna att resa ner på fredagskvällen. Nerresan blev en liten rysare då vädret bjöd på blåst och snöfall. Promenaden från Donken till minibussen skedde t ex i ca 420 sekundmeter. Åksjukan var dock inte värre än att man avrundade kvällen med ett parti poker på logementet.

Uppstigning 07:00 för frukost och laddning inför morgonens Hylte match. Den matchen var nyckeln till avancemang då Hylte på pappret var "enklare" iom sin lägre ranking.


Uppvärmning och laddning i en tom och mycket kylig A-hall.


Inspike

Första set startade lite knackigt, som morgonmatcher ibland gör, men killarna spelade upp sig och hämtade hem ordentligt till 20-25. Avslutningen på setet gjorde att man kände att chansen fanns. I starten på andra set tar Sollentuna kommandot och håller en liten ledning som sedan tappas strax innan 20. Hylte leder med en poäng och får matchboll vid 23-24. Den matchbollen räddas via en precis spike som sitter exakt på linjen. Hylte får en andra matchboll som räddas till 25 lika, men därefter förloras matchen med 25-27. Lite surt känns det efter matchen då laget kom igång lite sent och kände att de var på väg in i matchen. Kanske hade saker kunnat hända i ett eventuellt skilje.

Efter lunch väntade Vindrarp och via dömning av matchen Vindrarp-Hylte så visste vi att de skulle bli tunga att möta. För avancemang till semifinal krävdes en 2-0 vinst, då Vindrarp slagit Hylte med 2-0. Tufft värre. Vindrarp chansar inte utan går för fullt matchstarten och tar en säker ledning, men killarna jobbar sig ändå spelmässigt in i matchen. Resultatet berättar dock en annan sak, för 16-25 är inget man skryter med. Trots det är vi inte helt onöjda med insatsen då Vindrarp fick jobba hårt för varje poäng. Andra set startar bättre och lagen följs åt upp mot 10, men sedan drygar Vindrarp så sakterliga ut ledningen. Spelet hålls uppe och 19-25 i andra set är visserligen ganska klara siffror, men visar ändå att det inte är så långt ifrån finallaget i U-SM.

Med två förluster i baggaget var semifinalplatsen man drömt och hoppats på borta och söndagen skulle innehålla placeringsspel om 5-6 plats mot Engelholm. Tyvärr börjar söndagens morgonmatch med en traditionsenlig svag start. Sollentuna är med i matchen men kan inte hämta hem försprånget och första set tappas bort med 16-25. I andra set är ångan uppe och killarna tar ledningen och tappar den sedan aldrig förens vid ställningen 19-20, men efter en timout så vänder man tillbaka setet till vinst 25-21. Tyvärr startar skiljet riktigt illa med ett 0-4 underläge. Vid ställningen 9-13 har är spelet jämnt och man har ett litet häng på gång, men oturen grinar illa via ett centeranfall som går förbi block och försvar men som går precis ut. Skiljeset förloras med 9-15 och matchen med 1-2. I U-SM blev siffrorna 23-25, 10-25 till Engelholm.

Summerat betyder det att Sollentuna spelat 1-6 i set och inte vunnit en match. Vi hade hoppats och trott på bättre när vi åkte ner. Possitivt sett så är det är inga dåliga matcher som laget spelar och man var en hårsmån från skilje mot Hylte samt hade skilje mot Engelholm. Väger man in att majoriteten av 11-mannatruppen är 92:or så är det inte så illa pinkat att prestera detta mot landets 5 bästa lag med 89:or.

Hur gick det i semifinalerna etc? Det kan du säkert läsa om på www.volleyboll.se. För övrigt imponerande av SVBF att skriva så mycket på en helg. Ketchupeffekt kallas det visst 😉 Ett påplatsen referat från underteckad kommer nedan.

Semi 1. Falköping – Vindrarp. Falköping hade knackat rejält å lördagen och med nöd och näppe slagit Engelholm. Såg stundtals mer än knackigt ut hos de välgymmade Falköpingspojkarna. Var fanns fantasin och spelglädjen? Inte på plan i alla fall. Sen åkte man på rejäl torsk av Södertälje. Såg uppdukat ut för en Vindrarpsseger. Som vanligt när Vindrarp spelar så var det hög spelkvalitet och krig om varje boll. Falköping vinner första set klarare än vad som var väntat, men Vindrarp kämpar ikapp och tar andra med 25-23. I skiljet leder Vindrarp med 13-11, men åker dit med 13-15. Oväntat? Javisst! Vann rätt lag? Nej, Vindrarp är bättre. Det finns lirare i det laget och en kämpaglöd i alla på banan som inte finns i andra lag i samma ålder.

Semi 2. Södertälje – Hylte. Södertälje imponerade rejält i gruppspelet med en komfortabel seger över Engelholm (snacka om uppsnurrning! 25-14, 25-11). Mot Falköping kom första riktiga provet, för i finalen i U-SM var Vindrarp för slut efter sin semi, så den fighten var inte helt just. Hur bra var Södertälje? Falköping såg starkare ut men Broström Boys gav sig inte och vann på något inte helt oförtjänt sett med 25-21. I andra set dominerade Falköping klart och vann med 25-17 och såg i det läget ut som segrare, men i skiljlet visade det sig att ett lag med lirare, som Södertälje, vinner över fysik och teknik. 15-13 till Tälje, men det hade visat på att de inte var oslagbara. Nåväl, i semin Södertälje – Hylte är Tälje igång igen och vinner med besked med 25-15, 25-13. En rätt ospännande match.

Final. Södertälje – Falköping igen. Här räcker inte Täljes kapacitet samtidigt som Martn Larsson i Falköping fullkomligen äger alla kvadratmeter av planen från sin högerkant. Jösses vad det bankades boll och jösses vad killarna i Södertälje önskade att de var 1-2 decimeter längre. Martin var ostoppbar och Falköping körde över Södertälje med 25-17, 25-19.

Var det kul att Södertälje inte vann? Nja, varför det. Vi unnar söder-bröder framgång, men den något förvånande vinsten över Vindrarp i U-SM har ändå inte gått att glömma bort helt. Lite återställdes tron på volleybollens naturlagar i och med att Södertälje förlorade. De har ingen magisk trolldryck som vi andra saknar. Skönt att veta.

Vann rätt lag? Nej, inte alls. Fel lag var i final. Vindrarp var klart bäst i U-GP. Ett lag med lirare, hjärta och glöd. Synd att inte Vindrarp-Falköping kunde få mötas i en final så vi fått sett dem ge allt i kampen om guld.

Ledsen att det inte går att skriva nått om tjejerna, men än så länge saknas ögon i nacken och dubbel simultankapacitet. Det man kan säga är att Vallentuna är Vallentuna. Trots ett lag som saknar en del givna spelare i ett U-GP så går man och vinner. Grattis!

Nu väntar volleyboll "vardagen" för Sollentuna grabbarna med Stockholm Volley Cup, divisionsspel, poolkval och SM.

Nedan följer härliga volleybollbilder från Vindrarpsmatchen tagna av Laila Reppen. Njut!


Dubbelblock av Andreas E och Axel

Fabian dukar upp för en centeranfall av Andras E

Loverboy Lucas i mottag

Kantanfall Staffan med upptäckningv av Lucas

Glädje över vunnen boll

Lucas igen

Kantanfall av Lucas
 

Nedan följer en bonusbild på allmän begäran. Det hände saker på logementet när ljuset var släkt som kanske inte alla känner till. Vissa av oss är inte säkra ännu på vad som egentligen hände samt om Lucas verkligen hörsammade bönerna om att "det räcker nu". Storyn är den att de stora pojkarna, Loverboy Lucas och Mackan, ville ta om hand om de nya och yngre i laget och när Lillis hade svårt att somna fick han mer än bara en godnattkram om man så säger. Vi får se om romansen fortsätter till JSM kvalet…. ;-). Kärleken kommer när man som minst anar ;-)