AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

SVK 6:a i U-SM för pojkar

  SVK kom 6:a i Ungdoms-SM för pojkar i Katrineholm nu i helgen.  

Sollentuna åkte till Ungdoms-SM med en trupp på pojksidan bestående av P89 förstärkt med några killar ur P92. Resan gick till Katrineholm med tre delade minibussar med tjejtruppen på fredagskvällen.

Poolkvalet hade inte gått helt klockrent och SVK hade hamnat på den besvärliga 4:e platsen, vilket gör att man blir lottad i samma grupp som vinnare av södra poolkvalet – i detta fall Falköping.


Delar av SVK-truppen på läktaren strax innan invigningen

Gruppspelet startade på lördagen 10:00 med match mot Solna, vilken vanns ganska enkelt med 25-14, 25-10. Andra set innehöll 13 poäng på serve ess och 10 på motståndarmisstag, dvs det var svårt att använda denna matchen som någon värdemätare på formen.

Kl 13:40 var det dags för en förmodligen direkt avgörande match mot Malmö. Vinst i den så var en kvartsfinalplats säkrad. Förlust i den matchen och säsongen skulle slutat i ett stort anti-klimax. Första set vinns med 25-19 efter bra block som stressade Malmö till många misstag. I andra set blir det tyvärr lite av att grabbarna försöker backa över mållinjen och man spänner sig. Malmö bjuds på 13 poäng av rena SVK-misstag, men setet vinns till slut med 25-23 och avancemang är säkrat.

Gruppfinalen går sedan direkt efter kl 14:50 mot Falköping, som imponerat rejält i sitt spel. Falköping blir för svåra och vinner med 25-17, 25-13 efter att ha stressat SVK till allt för många egna misstag. Därmed blev Sollentuna grupptvåa, vilket betydde avancemang till kvartsfinal mot Södertälje.

Södertälje, vilka på söndagen blev svenska mästare, inledde gruppspelet på bästa Tre Kronor-vis, dvs man gjorde det man skulle men det gick knackigt värre. (Nu vet vi ju alla att Tre Kronor vinner VM med en dålig start, så vi borde förstått vad Täljen inledning betydde.). De vann gruppen i alla fall och blev därmed SVK:s motståndare i kvartsfinalen.

Kvartsfinalen spelades 17:30 på lördagskvällen och tyvärr var det nog helgens blekaste insats av Sollentunakillarna. 25-16, 25-18 i en kvartsfinal indikerar att det blev en alldeles för lätt resa för Täljegrabbarna. Respekten för kombatanterna genom alla år var på tok för stor och ett inledande underläge i bägge seten kunde inte rubbas alls. 


Lagbild på USM laget.
Bakre rader: Anders, Erik,, Johan, Jakob, Andreas G, Andreas E, Axel.
Främre raden: Elias, Marcus, Falköpings skräck (Lucas), Staffan, Calle, Mats.

Söndagen innehöll placeringspel om platserna 5-8. Första matchen gick mot Moheda, vilka slagit ut 2:an från norra poolkvalet, Arvika, från gruppen. SVK-laget visste att det stod en Ungdoms GP-plats på spel och spände sig kanske onödigt mycket. Moheda och SVK följdes åt nästan löjligt jämt i alla avseenden i första set där Moheda tom hade setboll. SVK vände och vann med 26-24. I 2:a set görs på tok för många egna misstag och setet förloras med 22-25. Tack och lov visar man var skåpet skall stå i skilje och vinner det med 15-5 efter ett distinkt spel med många egna anfallspoäng.

Samtidigt på planen bredvid hade Engelholm och Team Valla spelat andra placeringsmatchen 5-8, och vi noterade att kvalitén var bra mycket högre på den planen än på vår. Vi var alltså förvarnade och nivån och visste att EVS spelade kompakt och tight spel.

Sollentuna gör sitt bästa set i turneringen och tar ledningen med 8-4 och 14-9 innan EVS börjar hämta in. Efter en timeout är de ikapp och SVK leder med bara 16-15. Tyvärr hittar Engelholm flytet och börjar banka boll rejält. Vid 21-23 tar Johan L timeout vilket resulterar i att SVK går ikapp till 25-25, men tyvärr förloras setet med 25-27. I andra set rasar spelet helt och Engelholm kan utan nämnvärt motstånd slå ut ett blekt SVK med 25-12. Inget snyggt slut, men om man glömmer 2:a set och bara kommer ihåg 1:a så blir avslutningen på U-SM ett possitivt minne.

Med hjärtat hade vi hoppats på en pallplats i detta U-SM, där 89:orna var äldst, men hjärnan säger att en 6:e plats är fullt logiskt och rättvis. Till de fyra topplagen Södertälje, Vindrarp, Hyle och Falköping var det alltför långt denna gång. Det måste till fler skrubbsår på knäna – och oftare – för att komma högre.

I övrigt kan vi bara graturlera Södertälje, Hylte och Vallentuna.  Södertälje för att de vinner SM trots sin darriga inledning. Har de haft smörlottningar annars så fick de minsann kämpa för det denna gång. Att besegra Hylte i semi och Vindrarp i finalen är inget man bara gör via stolpe in – man förtjänar att vinna och är värdiga svenska mästare. Hylte kan vi graturlera till bronspengen efter U-SM:s bästa match mot Falköping. Vallentuna… Ja, trots rivaliteten kan man inte mer än avundsjukt se på när Stockholmsklubben vinner guld i FU13 (Falköping), FU17 (Flick-SM), FU19 (U-SM) och FU21 (J-SM). Sen skickar vi ett litet grattis även till Vindrarp som vänder 22-24 och 2 matchbollar emot sig mot Falköping i semi samt 7-11 underläge efter gult kort och feldomslut i skilje till vinst. Kämpavilja är bara förnamnet.