AKTUELLT

Sommarläger v25

Ungdomssektorn

Gör som Penny Parnevik - testa volleyboll i sommar! Sommarläger för nybörjare och fyrmanna vecka 25 (17/6 tom 20/6).

Finsk sisu Sollentunas väg till framgång?

Sollentunas trupp innehåller säsongen 2017/18 två finländska namn. Det är tränaren Lauri Hakala och passaren Kaius Peltonen. Båda kommer från s.k. volleybollfamiljer i Finland och förutom att de själva spelat i finska elitserien så har dessutom deras bröder spelat i finska elitserien.
Kaius Peltonen anslöt till Sollentuna redan under föregående säsong. Enligt uppgift blev han då den förste finländske spelaren, ålänningar undantaget, i svenska elitserien sedan 1988. Moderklubben heter Raision Loimu och ligger utanför Åbo.
-Känslan att spela i ett land utanför Finland är svår att beskriva, säger Kaius. Jag är mycket glad att spela för Sollentuna och ser verkligen fram emot att spela en hel säsong i svenska elitserien. För mig personligen är det ett ypperligt tillfälle att komma tillbaks och spela volleyboll på högsta nivå igen. Mina senaste säsonger i Finland blev tyvärr delvis förstörda av skador.
Till sin stora glädje är Kaius inte ensam finländare denna säsong. Under sommaren anslöt nämligen, som tidigare berättats, Lauri Hakala som tränare till Sollentuna.
-Det var faktiskt jag som tipsade klubben om Lauri, erkänner Kaius.

Hur är det då ställt med finsk sisu? Finns den?
Jovisst finns det något som heter finsk sisu, säger Lauri Hakala. Det bästa med sisu är att den är som vilken psykologisk egenskap som helst, dvs man kan träna sig till den, fortsätter Lauri. Med anledning av den vilja jag sett hos de äldre spelarna i Sollentunas trupp så finns det goda möjligheter att den fodrande och fostrande miljö det skapar kan leda till stordåd. Det handlar om att visa mod och beslutsamhet i situationer där framgång till synes är mot oddsen. Om man vill kalla det för finsk sisu, så inte mig emot, avslutar Lauri.

 

Foto : Robert – Roben.se