AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Testar

Snart är det dags för gymnasieval för alla som går i nian, inte nog att man måste välja Program, är man volleybollspelare måste man dessutom fundera på var man vill träna, hemma, med NIU eller på RIG.

Vad är allt detta då? Givetvis kan man fortsätta träna i SVK som vanligt under gymnasiet men det finns fler alternativ.
På Nationell idrottsutbildning, eller NIU, bor de flesta hemma och man tränar 3 pass i veckan på skoltid motsvarande 400 poäng, plus att man tränar hemma i sitt divisionslag som vanligt. Man deltar i hemmaklubbens divisionsmatcher och även i USM och JSM.

Blir man antagen på Riksidrottsgymnasiet (RIG) tar man sitt pick och pack och flyttar till Falköping och pluggar på Ållebergsgymnasiet. Tränar alla pass i veckan med RIG-gruppen och spelar Elit- eller divisionmatcher med RIG Falköping men med sin hemmaförening på USM och JSM.

– NIU och RIG samarbetar vad gäller utbildning av tränare, utvecklingsstrategier och målsättningar för unga spelare på väg mot elit, kunskapsutbyte sker kontinuerligt vad gäller träningsfilosofi, säger Katta Laurin, Verksamhetschef Nationell idrottsutbildning.

 

Viktiga datum:

1 december – sista ansökningsdagen till både RIG och NIU

11-12 december – uttagningsdagar RIG Falköping (flickor)
13-14 december – uttagningsdagar RIG Falköping (pojkar)

8 januari – uttagningsträning NIU Solna (både flickor och pojkar).
Meddelande om NIU-plats får du senast 1 februari.

Mer info om RIG:
http://www.volleyboll.se/RIG/soktillrig/

För mer information om Solna gymnasium och Nationella idrottsutbildning:
https://www.solna.se/sv/skolor/solna-gymnasium/niu/

Mer info om gymnasiet:
http://www.gymnasieinfo.se/

Fredrik valde att gå på Danderyds gymnasium och säger “Här får jag gå en speciell inriktning som jag inte kunnat gå annars, det vill säga spetsmatte.”
Angående träningen fortsätter han “Man får ut väldigt mycket av tre långa bra pass i veckan även om man inte har volleyboll som en del av skolan.”

Pontus kom in på RIG och har flyttat till Falköping. “Enligt mig är nog det bästa med RIG att bo tillsammans med massa kompisar och få spendera största delen av tiden med dom och såklart att få spela sjukt mycket volleyboll.”

Rebecca valde att bo hemma och gå på NIU.
“Jag skulle säga att det bästa med NIU är att man får möjligheten att kombinera skolan och volleybollen på ett jättebra sätt och att man får 6 träningar i veckan samtidigt som man kan få bo kvar hemma. Skolan är jättebra och alla elever är väldigt studiemotiverade och jag är väldigt nöjd med min tränare.”