AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Sollentuna herrar presenterar första nyförvärvet

Sollentuna har skrivit 1-årskontrakt med finländaren Joonas Huhtakangas. Joonas är född 1999 och avslutar under våren sina gymnasiestudier i Kuortane, dvs finska motsvarigheten till Riksidrottsgymnasiet (RIG) i Falköping.

Joonas är född i Uleåborg (Oulu) och har spelat volleyboll sedan han var nio år gammal, men han har även utövat andra sporter under ungdomsåren. Hans moderklubb är Oulun Kisko som han spelade för under sex säsonger, men Joonas har även hunnit med att spela för Oulunsalon Vasama, Raahhen lentopallo, Kempelen lentopallo och Karhulan veikot. Därefter gick flyttlasset från Uleåborg till Kuortane och volleybollgymnasiet och nu under sommaren går alltså äventyret vidare till Sollentuna och svenska elitserien.

Bakom värvningen av Joonas Huhtakangas ligger naturligtvis Sollentunas tränare Lauri Hakala som säger:
– Joonas har spelat passare endast de senaste tre säsongerna och har gjort stora framsteg, men har givetvis mycket kvar att lära. Jag har haft möjligheten att coacha honom lite under våren och jag är imponerad av hans inställning och träningsvilja samt förmåga att göra de tekniska justeringar jag ber honom om. Vi letade efter en ytterligare passare som kompletterar Kaius Peltonens egenskaper. Det blir trevligt att ha två hungriga spelare som konkurrerar om speltid och därmed utvecklar varandra. Vi sökte först och främst efter en svensk spelare, men det är bra att vi hittade en spelare från grannlandet i öster. Vi letar efter ytterligare två spelare, en libero och en högerspelare.

Sollentuna Volleybollklubb hälsar Joonas välkommen via lagkaptenen Staffan Blomgren och sportchefen Christer Hällgren som säger:
– Jag ser fram emot att få en motiverad ung spelare till vårt lag. Vi gjorde stora framsteg förra säsongen under Lauri Hakalas ledning men framförallt genom spelarnas helhjärtade ansträngningar. Finska manliga spelare har vanligt sällsynta i svenska elitserien om man undantar ålänningar. Ifjol hade vi passaren Kaius Peltonen och enligt vissa källor var han den förste manlige finska spelaren i elitserien sedan 1988 (!). Kommande säsong har vi åtminstone två finländare i spelartruppen, avslutar Christer Hällgren. Sollentuna befinner sig i den ovanliga situationen att i stort sett hela truppen från förra säsongen är kontrakterade även för kommande säsong.

Sista ordet ger vi till Joonas Huhtakangas som säger:
– Min kärlek till volleybollen är stor och min dröm har alltid varit att få spela utanför Finland. Att det skulle hända redan nu och i Sverige kommer dock som en stor överraskning för mig, men till stor glädje för min mormor som varit svensklärare under stora delar av sitt yrkesliv. Jag ser givetvis fram emot nästa säsong och är mycket tacksam mot Sollentuna och Lauri Hakala som gett mig denna möjlighet. Jag lovar att ge allt jag har.