AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Volleyboll i kvadrat

F03/04 aka Damer D är sannolikt det lag i klubben som har flest möjligheter att spela matcher. Med spelare som ännu kvalificerar sig åldersmässigt att spela U16, en trupp som står sig väl i U18-sammanhang och som dessutom deltar i divisionsspel är det inte utan logistiska utmaningar att få ihop det. Inför helgen 8-9 december fick lagledningen fnatt och beslutade att ställa upp i såväl SVC U16 som SVC U18 samma helg som det var divisionsmatch, och det skulle visa sig att det inte skulle stanna där.

Klockan 08.00 lördagen den 8 december samlades 14 förväntansfulla spelare, varav en inlånad från F05, i ett vintrigt Sollentuna (kolsvart, +6 grader och regn). Halva gänget åkte för divisionsmatch mot Suld i Kanalhallen och halva gänget till Vallentuna för att inleda SVC U18. Vallentunatruppen fick dessutom inleda utan lagets till helgen enda tillgängliga ordinarie passare, en konsekvens av att vi kunde splittra truppen men inte en enskild spelare…

Matchen mot Suld
Vi visste från början att det var en risk att åka på divisionsmatch med sju spelare, men att linan var så slak som det skulle visa sig ingick inte i vår kalkyl. Efter att ha blivit insläppa genom den första låsta dörren av en snäll pappa till en flickgymnast som skulle till hallen bredvid stannade vår färd tillfälligt i korridoren utanför hallen där vi skulle spela. Det visade sig att vår motståndare inte hade för avsikt att samlas en timme före match som vi hade tänkt. I väntan på access passade vi på att gå igenom taktiska överväganden och la upp vår genomförandeplan. Stämningen var god och det var inte utan förväntningar vi inträder planen efter att våra motkombattanter från Suld väl har den goda smaken är dyka upp och öppna hallen för spel.

Vi inleder matchen med två raka poäng och känner att nu är vi på gång. Men likt den låga som inte kan brinna utan syre slocknar våra förhoppningar i en alltför bekant känsla när verkligheten springer ikapp oss i den syrefattiga bastubunker som Kanalhallen utgör. Vi får hack i maskineriet, allt vi slår över kommer tillbaka och till slut stannar allt fler bollar på vår sida av nätet. Setförlust med 25-21 ger en generös bild av vår kollektiva kramp. Andra set blir jämnare men inte nödvändigtvis bättre. Vid underläge 18-15 trampar Sofia Ö snett och där tar hennes match slut. Vi kämpar på med sex spelare och håller jämna steg ända tills vi avslutar andra set (25-23) på samma sätt som första – med en egen serv i nät. Med förnyade krafter, men utan avbytare, kämpar vi vidare och leder tredje set flera gånger i en match som nu märkligt nog står och väger. Vid 14-14 tar vi slut och lyckas inte bärga mer än 4 poäng till i matchen. Tredje set går till Suld med 25-18 som därmed står som slutsegrare i baggerkriget på Södermalm denna gång. Och även om vi inte vann matchen, vann vi nya och viktiga erfarenheter inför framtiden.

Tjejerna redo för spel. Publikhavet i bakgrunden.

Samtidigt i Vallentuna
I väntan på förstärkning från några av de spelare som inlett dagen i Kanalhallen utkämpar Vallentunafraktionen ett envig mot hemmaklubben Vallentuna i första omgången. Efter att ha vunnit varsitt set går matchen mot sitt avgörande där Sollentunas spelare två gånger (!) är övertygade om att de vunnit matchen, bara för att inse att domaren dömt till motståndarens fördel. Långt ifrån självklart men absolut och definitivt inleds dagen med förlust 18-25, 25-17, 16-18. När känslorna väl svalnat kommer fem kompletterande söderbönor och tillsammans vänder tjejerna förlust till vinst. Den inledande fadäsen vänds till fyra raka segrar och återigen visar F03/04 aka Damer D att de är laget som aldrig ger upp. I en rak 5-lagsserie slutar Sollentuna tvåa, slagna av Solna Vit på setkvot, trots att de vinner sin match mot Solna. Volleyboll och logik går inte alltid hand i hand.

Sollentuna firar en vunnen boll – Village People style.

Vertikal integration
Söndagen den 9 december är det så dags för SVC U16 i Vikbergshallen i Södertälje. Med endast fem ordinarie spelare, efter återbud och skador, kompletteras laget denna dag av två spelare från F06 i form av Alice Ahlengärd och Linnea Österdahl som normalt spelar 4-manna level 5. Med en viss naturlig nervositet men utan insikt om att det skulle vara svårt visar våra yngsta tjejer att Sollentuna är en klubb att räkna med i många år framöver. Alice går in och spelar höger som om hon inte gjort något annat, samtidigt som Linnea kompletterar laget som en självklar libero fram till finalen då en av våra 04:or måste lämna tillställningen och Linnea tar en ny position på vänsterkanten. Ja, ni läste rätt (!) – laget vinner först gruppen och följer upp med segrar både i kvartsfinal och i semifinal (där laget får sin första setförlust). I finalen består nu laget av fyra 04:or och två 06:or – och där blir Södertäljes lag med tre 04:or och spelare födda 2000-2003 med dispens ett nummer för stort. Svårt att sammanfatta dagen med något annat än: wow!

Vertikal integration, horisontellt illustrerad.

En för alla – alla för en
Att helgen 8-9 december skulle innefatta mycket volleyboll visste vi på förhand men då hade vi inte räknat med att vi även skulle få frågan att komplettera C-lagets trupp i deras seriematch mot Uppsala B. Fyra musketörer, denna dag i form av Benedetta, Ella, Maled och Saga, visar att vi är många lag men en och samma klubb (”sköna gröna Sollentuna”). Tillsammans med Ebba, Frida, Irma och Sara bärgar de C-lagets andra seger för säsongen med setsiffrorna 25-21, 25-9, 25-13.

Vinter ute, men segern är vår!

Idag, måndag, blir det lugn träning…