AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Stort ledarskapsprojekt drar igång

Mycket finns att lära om hur man leder och lär ut. Foto: Hans Vestling

Sollentuna volleybollklubb satsar hårt för att försäkra att återväxten i klubben är garanterad för kommande generationer. Ett nytt utbildningsprojekt dras nu igång i samarbete med Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildningarna. Målet är att ge 150 medlemmar en grundlig ledarskapsutbildning under dom kommande tre åren.

– Grunden till projektet låg dels i att det ordnats för få centrala utbildningar de senaste åren samt att vi märkte att kompetensen hos våra egna ledare är väldigt blandad och varierar över tid, säger Hans Vestling ledamot i SVK:s styrelse. Målet är att skapa en verksamhet med högkompetenta ledare över tid. Varför vi valt att kalla det för “Hållbart ledarskap”. Tack vare bidrag från Stiftelsen Konung Gustaf V:s 90-årsfond och Stockholms Idrottsförbund har vi extra medel för att genomföra projektet vilket vi är otroligt tacksamma för.

Projektets långsiktiga syfte är att införa en utbildningstrappa med ett antal steg som ska ingå i alla ungdomsspelares generella volleybollutbildning. På så vis kommer alla medlemmar ha gedigen ledarkompetens när dom blir seniorspelare. En projektplan har lagts för dom tre kommande åren. Tanken är att börja med att utbilda ikapp klubbens nuvarande spelare och ledare under dom två första åren för att sedan starta upp den nya utbildningstrappan år 2021. Klubben samtalar även med Sollentuna kommun om extra halltider för att kunna starta upp nybörjargrupper som dom nyutbildade ledarna ska kunna leda. Efter dom tre initiala åren kommer Sollentuna VK ha upp mot 150(!) medlemmar utbildade enligt Riksidrottsförbundets ledarskapspolicy.

– Det är en otrolig möjlighet för alla Sollentunas invånare att lära sig spela bra volleyboll, säger Hållbart ledarskaps projektledare Michael Jestin. Samarbetet med SISU gör även att vi får högkvalificerade utbildare som håller i dom olika momenten. Volleybollkompetensen står vi själva för genom klubbens elittränare och SISU:s utbildare kommer står för den mer generella, som pedagogik, styrketräning, kost, etc. Majoriteten av momenten i utbildningstrappan är inte specifika för volleyboll. Vi vill skapa generellt duktiga ledare då vi märkt att det saknas i volleybollrörelsen i allmänhet. På så vis kommer vi även att med tiden kunna dela med oss och sprida projektet till övriga föreningar i området, oavsett idrott, samt till andra volleybollklubbar i landet. Hållbart ledarskap ska inte bara gynna Sollentuna VK utan hela volleybollandet och Sollentunas idrottsrörelse.