AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Året inleds med seger

”Nyår – nystart – nu ska allt bli bättre!”. Ungefär så brukar det låta lite varstans i vårt avlånga land när jorden snurrat ett helt varv runt solen, och varför skulle Damer D vara sämre? Efter lite välbehövlig vila för de flesta spelare var det så dags för omstart av division Mellersta Östra när serien vände. Bortamatch i Linköping innebar samtidigt vår första ”riktiga” bortamatch i det att vi fick en lite längre resa tillsammans, Kanalhallen och Bolandgymnasiet i all ära.

10 nymornade unga damspelare samlades på Stockholms Central för att åka tåg tillsammans till den östgötska centralorten för möte mot tabell-fyran Team Valla. Målsättningen för dagen var att (1) försöka få ordning på vår servmottagning och jobba lite med de detaljer vi fokuserat på träningen senast, (2) se till att vi kommer till anfall varje gång vi får en gratisboll och (3) bli lite mer offensiva i vår egen serv. Och även om vi fortsatt inte ser seger eller förlust som det viktigaste i divisionsspelet pratade vi denna gång även om att försöka vinna om tillfälle gavs – för Linköping är platsen där idéer blir verklighet!

Mot Linköping – där idéer blir till verklighet!

Team Valla, under ledning av Nikki Bishop Eriksson, mönstrade ett lag med 14 spelare som efter en relativt enkel seger med 3-0 på bortaplan i första omgången säkerligen förväntade sig en minst lika enkel resa hemma i returen. Då hade de inte räknat med en Sollentuna-trupp i stigande form, juluppehållet till trots.

Första set börjar jämnt men vi kände ändå att vi har läget under hyfsad kontroll. Efter att ha skapat en betryggande ledning i mitten av setet och gör vi några byten vid ledning 20-12 för att få igång hela laget, och även om siffrorna visade setseger med 25-20 kändes Team Valla aldrig nära.

Lika bra som första set startade, lika dåligt spelade vi i inledningen av andra och vi har stora problem i vår servmottagning. Setet blir ryckigt och Team Valla har hela tiden ett par poängs ledning som vi jagar ikapp bara för att tappa direkt igen. Setförlusten skrivs till 18-25 och denna gång är det vi som aldrig är nära.

Tredje set blir betydligt jämnare men vid 16-12 känns det som att vi kopplat ett grepp – bara för att direkt tappa det och ligga under med 16-17. Vi kämpar på och är förhoppningsfulla vid ledning 20-18 men övertaget i setet pendlar mellan lagen. I slutet går coacherna en egen kamp om vem som kan ta den klurigaste time-outen. Vid underläge 21-23 tar vi time-out och vinner nästföljande boll. Då tar Team Valla time-out och vinner sen setet med 25-22. Smartare eller tillfällighet? Vi lämnar den frågan obesvarad.

Vi får en riktigt bra start i fjärde set med en stor ledning tidigt. Men att leda med 11-0 för att en kort stund senare ligga under med 16-18 är en upplevelse som vi hoppas slippa upprepa. Samtidigt är vårt fokus att lära oss och skaffa oss erfarenhet för att utvecklas, både som lag och individuellt. Och nu lärde vi oss dels att ett set inte är klart bara för att vi har en stor ledning och dels att även om man tappar en ledning kan man vinna. Efter en gastkramning står Sollentuna som segrare av set nr 4 med 26-24.

Fjärde set hade dock kunnat sluta på ett helt annat sätt. Redan efter första bollen upptäcker vi (!) att vi har fel spelare på plan. Palaver uppstår och ingen vet riktigt hur det gått till eller hur situationen ska hanteras. Vet i ärlighetens namn ännu inte om det blev rätt som det löstes men tjejerna kommer nog att kolla lite extra på rotationslappen nästa match…

Ett femte set handlar ofta om vem som vågar mest och denna gång var det vi som vågade. Setet var samtidigt det mest välspelade under matchen och misstagen få i båda lagen. Sollentuna kommer till slut ut starkast, och inleder året med ännu en vinst – den andra under denna första säsong som divisionslag. Segersiffrorna skrivs 25-20, 18-25, 22-25, 26-24, 15-12.

Heja, heja, heja oss!

Hur gick det då med våra mål? Vi hade 14 positiva anfall på 18 gratisbollar de två första seten, sen blev matchen för spännande för att föra statistik… Servmottagningen kan förbättras men vi hade många som överraskade positivt i sin serv. Att vår kanske starkaste servare Ella skulle lyckas även denna match var ingen överraskning men att inleda fjärde set med 11 raka servar i en divisionsmatch, varav de flesta poäng vanns direkt på serv är inget annat än grymt.

Ett särskilt tack ska också riktas till vår inlånade extraspelare och andrepassare (!) från Damer B. Anna Vestling är en hjälte som valde att åka tåg fram och tillbaka till Linköping med vårt unga lag – och hade dessutom en stor del i att vi gick vinnande ur denna batalj. Att vi kan låna spelare mellan lagen och hjälpa varandra är en av storheterna med Sollentuna Volleybollklubb. Låt oss fortsätta bygga nya framgångar tillsammans!