Vår bästa förlust hittills

Den 26 januari var det dags för årets andra match. Damer D var obesegrade efter årsskiftet – förvisso hade bara en match spelats efter årsskiftet, men den typen av detaljer ser vi inte så noga på när vi ska bygga självförtroende. Ryktet hade också gjort gällande att våra motståndare i Stjärnfall, sin samlade långa erfarenhet till trots, inte var helt övertygade om att de skulle kunna upprepa sin seger på hemmaplan när det nu vankades returmatch i Nya Rotebrohallen.

Efter lite strul med nätet och en MacGyver-lösning av Peter Andersson kunde vi starta matchen på utsatt tid. Eller, Stjärnfall kunde starta matchen – vi var till delar fortfarande kvar i omklädningsrummet (i alla fall mentalt). Vi kom snabbt i underläge första set – ett underläge som skulle stå sig setet ut. Första set till Stjärnfall med 25-17. I andra set vaknar vi till och tar direkt en ledning. Vi har både 17-10 och 19-13 och känner att vi har fått igång vårt spel. Med vår målsättning att se divisionsmatcher som en del av vår utveckling i minne gör vi några byten samtidigt som Stjärnfall rycker upp sig rejält. Plötsligt står det 19-20 och vi kan konstatera att när det går fort så går det fort. Setförlusten skrivs till 20-25 och så här i efterhand kan nog coach Österdahl konstatera att tanken var god men tajmingen sämre.

Damer D är dock inte laget som ger upp i första taget. I den korta pausen mellan set 2 och 3 pratade vi ihop oss och kunde gemensamt konstatera att vi spelar bäst av fem set och det är långt ifrån slut. Vi kastar om lite i laget och startar set 3 med förnyad energi och tar återigen en tidig ledning. Den här gången tajmar vi också bytena bättre och vi vinner setet med 25-18. I fjärde set känner vi att vi har Stjärnfall i gungning och går snabbt upp till en 7-0 ledning innan deras första time-out kommer. Matchen blir sen jämnare ju längre setet går och i slutet är det riktigt spännande innan vi vinner med 25-23.

Nu har matchen pågått i närmare två timmar och även om våra unga spelare rent fysiskt klarar av det är det tufft mentalt att orka hålla koncentrationen uppe. Stjärnfall har också hämtat sig från chocken att tappa en 2-0-ledning och kommer tillbaka in i matchen med nyvunna krafter för att slåss om den sista poängen. Efter en trevande start tar vi time-out och vänder ett underläge 3-6 till ledning 9-7. Nu är det rutin och detaljer som avgör och vi saknar rutinen och har lite oflyt med detaljerna. Stjärnfall lyckas vända setet och vinner med 15-11 och matchen med 3-2 – och visar att rutin och erfarenhet även denna gång slog ungdomlig entusiasm.

Så här i efterhand kan vi konstatera att det var vår bästa förlust hittills, om det nu finns något sådant. Att lyckas komma tillbaka efter underläge 0-2 och ta matchen till fem set är återigen en viktig lärdom som vi tar med oss. Nu har vi tagit 4 av 6 möjliga poäng 2019. Vi lär oss, vi växer!