Fortsättningsseriens första omgång

Staffan Blomgren (#5) och Sergej Engström (#13) blockar ner Falkenbergs högerspiker Johan Gruvaeus i Arena Satelliten. En framgångsrik höst gav både Staffan och Sergej en plats i landslaget. Foto: Emma Trepte

När vi går in i fortsättningsseriens första omgång är det hemmamatch för damerna och bortamatch för herrlaget som gäller. SVK Dam tog tre relativt enkla trepoängare mot Svedala i grundserien. Sollentunas herrar har spelade två 3-1-matcher mot Falkenberg, vinst hemma och förlust borta.


– Falkenberg har ett ungt lag som gått framåt mycket under hösten vilket ledde till ett Grad Prix-guld, säger Sollentunatränaren Lauri Hakala.

Serven avgör

SVK:s herrtränare har hela säsongen poängterat vikten av serve- och servemottagningsmomenten. Sollentuna vann den duellen i hemmamatchen medan man förlorade den i matchen i Falkenberg. Både matchernas utfall stämmer alltså bra med Lauri Hakals teori.
– Falkenberg har mycket kraft på sina kanter, både vänster och höger, kommenterar tränaren. I och med Staffan Blomgrens skada har han inte kunnat gått på full vilket gör att dom slår oss i anfallsstriden. Vi behöver slå dom i serve och mottagning.

SVK Dam starkare på papperet

För SVK dam är det svårt att urskilja en vinnare endast utifrån serve- och mottagningsskillnader. Både lagen hade ungefär samma utfall i dom momenten under sina sammandrabbningar i grundserien. Ändå kom Sollentuna ut som vinnare båda gångarna. Antagligen var det snarare SVK:s starka övertag i anfall som gav dom de sex poängen. Svedala är det laget som hittills har haft sämst anfallseffektivitet i hela Elitserien. Skåningarna har en anfallseffekt på endast 10 %, vilket i praktiken innebär att det endast är en tiondel av deras anfall som är bättre för dom än för deras motståndare. Sollentunas anfallseffektivitet var nästan dubbelt så hög under grundserien.

Matchen mellan Sollentuna VK Dam och Svedala sänds i Sollentuna VK:s nya samarbetspartner Volleykanalen.

Lördag:
SVK Dam mot Svedala – matchstart 14:30 i Arena Satelliten (livesändning!)

Söndag:
SVK Herr mot Falkenberg – matchstart 17:00 (livesändning!)

Mer info om Elitserien hittar du här!