Äventyr på Öjn

Inför säsongen blev tjejerna i Damer D jublande glada när de fick reda på att Gotland ingick i vår division. Entusiasmen dämpades något när det gick upp för dem att Gotland i februari inte är riktigt samma sak att åka över till Stockholmsveckan… Förvisso lite varmare än hemma, och tendenser till sol, men 5 grader och i huvudsak mulet – och till stor del en ö i dvala – var inte riktigt vad de såg framför sig vid säsongens inledning.

 

Gotland i februari

Men Gotland är ändå Gotland och det var 10 entusiastiska spelare som embarkerade färjan över till ”Öjn” på lördagskvällen den 9 februari 2019. Vi var heller inte ensamma. Färjan var fylld med olika lag från sporter som ishockey, innebandy, handboll och volleyboll, vilket gav en känsla av att vi mer var på väg mot någon form av mini-olympiad snarare än en enkel bortamatch i Division 2.

Väl framme i Visby checkade laget in på Scandic vid 23.30 och en stund senare sov laget i sina rum. Det var i alla fall den målbild vi ledare hade – i verkligheten tror vi nog att det tog lite längre tid för alla att komma till ro. Kanske var det för att det var tjejernas första hotellnatt som lag – kanske behövde man prata klart om alla de killag som åkt med på färjan. Det enda vi vet är att till slut sov alla. Efter en välbehövlig sovmorgon och stor frukost traskade laget de 20 minuter Google Maps indikerat att promenaden skulle ta till Säve stora – en trevlig liten hall som kanske inte riktigt levde upp till sitt givna namn, men fungerade alldeles utmärkt för vår aktivitet.

Team Gotland hade revansch att kräva efter att Sollentuna D lyckats ta 3 poäng hemma i en av säsongen bästa matcher, i alla fall med Sollentuna-ögon sett. Gotland inleder också starkt och tar snabbt en ledning med 8-1 – en ledning som hastigt men mindre lustigt ökas till 20-7 innan Sollentuna lyckas skaka av sig den värsta jetlagen från resan över och får igång någon form av eget spel. Nu vinner Sollentuna 4 av 5 bollar och plötsligt är ställningen 23-22. Serietvåan Gotland gör två taktiska byten och stänger till slut setet 25-22, lite med andan i halsgropen.

Andra set börjar Sollentuna med samma starka spel som i slutet av första. Vi har i de båda inledande seten testat lite alternativa startrotationer för att utnyttja våra starkaste servare på bästa sätt och i andra set slår taktiken väl ut. Vi har ledningen 4-0 och 7-1 innan Gotland tar time-out. Nu straffas vi av Gotlands servkanon, nr 14 Anastasia Borseth, på samma sätt som vi gjorde i inledningen av första och Team Gotland går från 1-7 till 10-7 innan vi lyckas vinna tillbaka serven. Setet blir jämnt men Gotland behåller sitt försprång och vinner 25-18.

Poäng vunnen i Säve stora

Till tredje set skakar vi om lite och byter lite positioner i laget – och får återigen en ledning med 7-1. Denna gång lyckas vi dock hålla i ledningen och stärkta av tidigare erfarenheter lyckas vi reducera matchen med setseger 25-21. Vid det här laget inträder ytterligare en parameter, i alla fall i ledarnas medvetande: blir det ännu en 5-setsmatch finns risken att vi får svårt att hinna med färjan hem! Team Gotland är dock beslutsamma i att det inte ska bli något problem och lägger i en växel till – och vi hänger inte riktigt med. Vid ställningen Gotland 20 – Sollentuna 7 är det bekymret inte längre med i ekvationen utan nu är fokus på att avsluta matchen med hedern i behåll. Och det gör vi absolut. En stark upphämtning, som dock kommer lite för sent, gör att setsiffrorna skrivs 25-14 i Gotlands favör som också vinner matchen med 3-1 i set.

Sollentuna Damer D gör en helgjuten insats mot tabelltvåan Gotland och åker hem med en rätt skön känsla, trots förlust. Vi har definitivt något på gång och att Team Gotland dessutom är kanske seriens trevligaste lag att möta gör det inte sämre. Ett extra ”tack och bock” för det trevliga initiativet att utse Matchens spelare i båda lagen – även om vi idag hade ett lag där alla gjorde en riktigt bra insats.

Matchens lirare, Anastasia Borseth i Gotland och Sofia Österdahl i Sollentuna. Foto: Wilma Berlin