AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

De långa matchernas lag

En söndagkväll i B-hallen lockar mest de närmast sörjande. Synd, för de som valde söndagmiddag istället för att se ett ungt Sollentuna-lag ta nya, stora och viktiga kliv gick miste om en riktigt bra och spännande match. Dagens motstånd utgjordes av Uppsala – ett lag vars spelare i huvudsak är födda på 1900-talet (1990-talet om vi ska vara noga men decenniejämförelsen låter mer dramatisk…). Vi hade revansch att kräva efter att ha förlorat borta med 1-3 i en tight föreställning i början av november.

17.00 slog Lisa Laurin över den första serven och matchen var igång. Våra välkända profiler i form av kvällens domarpar, Bosse Lindgren och Christine Jansson, hade redan innan matchstart föreslagit att en så här sen söndagsmatch borde spelas över tre set, med ett kort avslutande set, först till 15, och att uddapoängsvinst skulle räcka. Nu fanns det för många regler för att detta skulle bli verklighet, men möjligen hade de insett att Sollentuna Damer D är de långa matchernas lag – och att denna tillställning inte skulle bli något undantag. En rätt bra profetia skulle det visa sig.

Sollentuna tog sin vana trogen (!?) en tidig ledning, vilket på senare tid blivit något av lagets signum. 3-0 hinner både bli 10-5 och 12-6 innan Uppsala tar sin första time-out, utan effekt skulle det visa sig. Sollentuna går fram till en rätt bekväm ledning med både 18-10 och 20-14. Ett byte för att få igång flera spelare följs av flera byten i motståndarlaget och det blir jämnare utan att någon egentlig oro hinner infinna sig. Det blir kanske lite onödigt spännande men setvinsten skrivs till 26-24 och siffrorna ljuger lite för Sollentuna kontrollerade setet från början till slut.

Andra set startar på samma sätt som första. Sollentuna fortsätter sin fina trend med tidiga ledningar och har både 3-0 och 5-1 innan Uppsala återigen tar time-out. Denna gång med betydligt bättre effekt. Ett par minuter senare kan de skarpögda i den officiellt rapporterade publikskaran om 24 personer läsa ställningen Sollentuna 5 – Uppsala 9. Initiativet i matchen pendlar nu mellan lagen och båda lagen leder vid upprepade tillfällen med ett eller ett par poäng. Sollentuna har setboll vid 24-23 men denna gång blir utfallet diametralt jämfört med set nr 1. Setsiffrorna 24-26 avslöjar att Uppsala knep setet med minsta möjliga marginal.

Ni som gissat att Sollentuna tog en tidig ledning även i tredje set har gissat rätt! 4-0 och 6-2 är officiella siffror som vittnar om att Sollentunas unga damer på intet sätt låter sig nedslås av en så bagatellartad händelse som en simpel setförlust. 18-12 och 23-16 är siffror som förtäljer att ledningen behölls under stora delar av setet, och även om setvinsten slutade vid 25-21 så var det återigen en förhållandevis enkel resa. Extra kul eftersom Sollentuna inför setet kastat om laget rejält med ny passare, nya centrar, ny höger och ny kantuppsättning.

Inför fjärde set konstaterar tjejerna att en poäng till är bärgad i årets divisionsspel och möjligen infinner sig ett visst mått av nöjdhet. Vi kommer i alla fall ut som ett helt nytt lag i fjärde set – och det är inte det lag vi vill vara. Pang Boom Krasch och plötsligt står det 5-20. Pang Boom Krasch är också det vår vänsterspelare Benedetta Vicente får uppleva när hon i inledningen av setet får en rak höger av en lagkamrat och tvingas byta innan vänster öga svullnar igen totalt. Setet förloras till slut med 10-25. Pang Boom Krasch, och vi står återigen inför ett femte och avgörande set.

Vi vinner både lottningen och första poängen men saknar samma drivkraft som vi haft i de inledande seten. Vi hinner uppleva både 1-4 och 3-5 innan vi lyckas ta initiativet igen. Vid sidbyte 8-7 står matchen och väger. Några starka servar – ett område där vi idag hade stora framgångar – och ledningen skrivs till 10-7. Vi leder också avgörande set med 12-9 men sen tar det stopp. Rutin och erfarenhet väger fortfarande tyngst när matcher ska avgöras och vi har ännu inte hunnit dit. Uppsala, med sina något mer erfarna spelare, spelar klokt och rullar in några anfall på slutet av matchen. 12-9 blir till 12-15 och Uppsala går segrande även ur denna returstrid.

Det här var vår bäst genomförda match hittills, om man ser till hur vi spelade över fem set. Vi lyckades för första gången spela vårt spel i stort sett hela matchen, även om vi dippade lite i fjärde. Vi servade bättre än vi någonsin gjort och vi gick till anfall – även om vi inte alltid lyckades med det vi avsåg. Men vi spände bågen och vi vågade. Några som inte fått så mycket speltid tidigare tog tillfället i akt och visade att de inte bara är fantastiska lagspelare som alltid ställer upp och kämpar både på träning och match utan även vill vara med och göra en skillnad när bollar ska avgöras. Idag spelade vi som ett lag, vi spelade vårt spel och vi visade att Sollentuna Damer D är ett lag som kan utmana alla lag i Division 2 Mellersta Östra. Att en av domarna efter matchen sa att det lika gärna hade kunnat vara en division 1-match säger allt om hur stora steg laget tagit denna säsong!