Tvåtvåtvå

När divisionsspelet är lagt till handlingarna har vi skiftat fokus till olika slutspel och turneringar. Först upp var Stockholm Volley Cup (SVC) U16 och U18. I SVC U16 hade vi en guldmedalj att försvara, och i SVC U18 ett silver. Resultatet blev två andraplatser i två SVC, två helger i rad.

SVC U16
Vi visste från början att SVC U16 skulle bli en utmaning. Förra året kunde vi spela hela vår träningsgrupp men denna gång hade våra spelare födda 03 fallit för åldersstrecket. Kvar hade vi en stark men liten trupp på 8 spelare som var tillgängliga för spel. När vår längsta spelare och center Sigrid veckan före slutspelet drabbas av en rejäl fotledsstukning blev situationen än mer utmanande. Vi valde då att vända oss till F06 för att förstärka laget, eftersom F05 ställde upp med egna lag i slutspelet. Alice Ahlengärd och Linnea Österdahl hade tidigare spelat en omgång med oss i SVC U16 under säsongen men för Linn Ellingsson var det debut både i SVC och debut i 6-mannavolley.

I gruppspelet vinner vi alla tre matcherna 2-0 och det är en häftig upplevelse att se våra unga spelare lira ihop med våra mer erfarna tjejer. Kontrasterna mellan de som för ett par månader sedan spelade EM-kval med Ungdomslandslaget och de som fortfarande inte tränar 6-manna med uttalad passare och rotationer är uppenbara och de har såklart kommit väldigt olika långt i sin volleybollutveckling, men spelar tillsammans som ett lag. Som coach kan man bara stå och mysa.

I semin spelar vi en tight match mot Täby som vi lyckas vinna i avgörande set. I finalen står Vallentuna på andra sidan nät – ett lag som har en större 04-trupp och som ännu inte börjat med divisionsspel och därmed har fokuserat lite mer på SVC än vi denna säsong. På förhand en jämn match och kanske var Vallentuna lite favoriter denna gång. Vi krigar men Vallentuna är hela tiden steget före. När vår lagkapten Sofia tvingas kliva av i början av andra set pga skada blir vi så klart påverkade men då kliver andra spelare fram och håller matchen jämn. Vi räcker dock inte riktigt till denna gång men förlorar med flaggen i topp med 19-25, 18-25 och får nöja oss med en andraplats.

Final mot Vallentuna. SVK F04 med två spelare födda -06 på plan.

SVC U18
Förutsättningarna för SVC U18 var något annorlunda. Vi kunde spela med hela vår grupp, men eftersom våren ibland består av mer än bara volleyboll (?!) var inte alla spelare tillgängliga. Skador och sjukdomar drabbar alla lag – och i vårt fall med några av våra mer tongivande spelare. Denna gång fick vi förstärkning av Aleksandra och Ebba från F02, som till och från tränar med oss på måndagar och som många av våra tjejer spelat matcher med i C-laget.

Stockholm Volley Cup innehåller många utmaningar. En är kontrasterna mellan att spela många matcher i följd, för att sedan få en lång väntan. I gruppspelet är spelschemat tight och vi vinner båda matcherna med klara 2-0. I första matchen mot Sollentuna Athena (F05) får alla lagets 12 spelare vara med och bidra, vilket i sig är en utmaning när matcherna börjar 5-5. I andra matchen mot Vallentuna tar vi revansch för förra helgens finalförlust i vår kanske bästa match för dagen. Segersiffrorna skrivs 25-21, 25-21.

Vi spelar sen en bra semi, där vi återigen vinner med 2-0. Setsiffrorna 25-19, 25-21 ljuger lite för det var nog en tuffare match än segern mot Vallentuna. Vi tar oss till final och upprepar därmed förra årets prestation. Sen får vi vänta i flera timmar innan finalen går och vi lyckas inte uppbringa samma energi som vi hade under förmiddagen. Vi möter också ett starkt och samspelat Solna, som några veckor tidigare kvalat in till U18-SM, vilka välförtjänt vinner finalen med 2-0 i set. F03/04, förstärkt med Aleksandra och Ebba från F02, förvarar andraplatsen från förra året och åker även denna gång hem med en silvermedalj runt halsen.

Nöjda silvermedaljörer i SVC U18.