AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Femte gången gillt!

Äntligen! En helt fantastisk säsong är till ända. En säsong där vi i lite olika konstellationer nått fem finaler av fem möjliga och nu till slut också lyckades vinna guldet! Sättet vi gör det på är samtidigt ett kvitto på att vårt metodiska arbete med fokus på utveckling är ett framgångskoncept.

Så här ser den ut, den efterlängtade guldmedaljen!

I helgen som gick genomfördes Ungdoms-SM i Jönköping. Sollentuna hade lag i båda SM-klasserna samt ett lag i den Öppna klassen, närmare bestämt vårt lag Damer D, minus Sofia som vi lånat ut till SM-laget, förstärkt av Andrea Stolt från Damer B. I SM-klasserna spelar de 16 herr- respektive damlag som genom regionala kval lyckats spela till sig en plats. I den Öppna klassen spelar dels de lag som inte tagit sig vidare i kvalen samt lag från klubbar som har flera lag än ett. I år fanns ingen öppen herrklass, men i den öppna damklassen spelade totalt 27 lag, alltså nästan dubbelt så många som i SM-klassen.

Vi gick obesegrade genom lördagens gruppspel genom övertygande segrar mot Lund (25-9, 25-8), Kungälv (25-10, 25-4) och Värnamo (25-19, 25-6) innan vi mötte Degerfors i en direkt avgörande match om vem som skulle vinna gruppen. I potten låg även sovmorgon och möjligheten att slippa döma… Degerfors, ett bra lag som var nära att kvala in till SM-klassen, bjöd på tufft motstånd och det blev det första riktiga testet för vårt lag. Vi vinner ett jämt första set men förlorar det andra innan vi höjer oss en nivå till och stänger matchen på ett avgörande sätt utan att lämna några frågor obesvarade. Segern skrivs till 25-20, 18-25, 15-3. Vi vinner gruppen, slipper döma och får sovmorgon – hurra!

Som gruppsegrare fick vi en ovanligt rejäl sovmorgon eftersom vi slapp åttondelsfinalspel. Den stora utmaningen var istället att hitta energin och vara laddade till första matchen som började så sent som 11.30. Här har vi tidigare ibland haft utmaningar men tjejerna visade nu prov på hur mycket de utvecklats under året. Falköping, som var vår kvartsfinalmotståndare, fick aldrig en chans och segersiffrorna blev till slut 25-5, 25-14 – där vi släppte lite på trycket i andra set.

När 27 lag ställer upp i en klass är det rätt bra lag som till slut gör upp om medaljerna, även i en öppen klass. Det fick vi också känna på i semifinalen där vi i ett rent Stockholmsderby ställdes mot Lidingö – ett lag som senare skulle vinna bronset i ett annat derby mot Vallentuna om platserna 3-4. Semifinalen spelades direkt efter kvartsfinalen, det enda lilla frågetecknet i en annars schemamässigt extremt välplanerad turnering. Denna gång var utmaningen att det hade gått lång tid sedan vi ätit frukost och nu var det egentligen lunchdags… Men som så många gånger förr löstes detta av familjen Sandvall som levererade en kasse bananer till tjejerna. Bananerna till trots var vi påverkade av att inte fått någon vila eller riktig mat och energinivån var inte på topp. Lidingö fick också tag på våra servar på ett sätt som inget annat lag under turneringen hade gjort och vi fick kämpa för att ta oss till final. Samtidigt fanns det aldrig något tvivel om att det var dit vi skulle och till slut stod vi som segrare efter setsiffrorna 25-22, 25-21. Nu hade vi ett facit på fem raka finaler i de fem turneringar vi ställt upp i den här säsongen. Frågan var om vi kunde bryta trenden och komma högst upp på prispallen denna gång..?!

I finalen ställdes vi mot KFUM Örebro – ett lag som vi aldrig mött tidigare och heller inte sett under helgen eftersom de spelat sina matcher i en annan hall än vi. Finalen blev en riktig rysare och också en av de häftigaste upplevelser vi haft hittills tillsammans som lag. Vi inleder ok, men självklart lite nervöst. Ju längre setet går känns det dock som att vi har matchen under kontroll och även om ledningen i setet går fram och tillbaka mellan lagen är känslan att det här kanske är dagen vi väntat på. Lite senare vinner vi också första set med 25-21. I andra set borde vi bli mindre nervösa men utvecklingen går åt andra hållet. Vi missar mer än tidigare och vi gör också några taktiska ändringar som inte riktigt får önskad effekt. Flera gånger går tankarna till hur vi ska formera laget i ett skiljeset och det bläddras i anteckningsblocket ju längre setet går. Vid underläge 17-24 har vi lite flyt i att vi får vår bästa servare i rotation att serva – och hon inleder en kanonad av sällan skådat slag. Serv efter serv, vissa direkt avgörande och några som kräver lite till av laget, närmar vi oss Örebro och plötsligt är ställningen 24-24. Vi har matchboll, Örebro har setboll. Fantastiska anfall blandas med enkla misstag i båda lagen och det är nu riktigt jobbigt också att vara publik. När Örebro slår ut vår tredje (?) matchboll är glädjen total. Setet slutar 29-27. Vi vinner Ungdoms-SM i Öppen Klass. Vi gör det med setkvoten 14-1. Vi har brutit trenden. Vi har kämpat oss till en guldmedalj!

Guldlaget
Övre raden: Mathias, Saga, Estelle, Benedetta, Elin, Sigrid, Jonas.
Nedre redan: Andrea, Lisa, Olivia, Ella, Alma.