AKTUELLT

BigStep 2024

webmaster

BigStep är tillbaka! Efter 14 år kommer BigStep tillbaka som en spännande och rolig start på säsongen!

Draget rockar

De ärrade rockstjärnorna i The Draget äntrade åter scenen efter lång och välbehövlig vila. Efter 2018 års bejublade turné behövde The Draget semester. Villor i Västindien behövde tittas till, äktenskap lappas ihop och flera av legenderna hade blivit pappa under sin frånvaro (!)

Detta års turné sparkade loss med ett Band Battle i Visby mot öns storheter. Det lokala bandet Smaklösa var förband och publikhavet var med på noterna. Det var dock inte The Draget. Vanligtvis är bandet ett ganska stort gäng som drar omkring – med en crew som inte är långt efter Metallicas. Men i Visby var The Draget bara 6 man. Dessutom var bandledaren Göran Lindgren akut inlagd efter en förmodad överdos i blindtarmen. Det fanns inget annat att göra än att släppa fram minst sagt rutinerade Ian Elm som lead singer. Visserligen var det 35 år sen sist, men hur svårt kan det vara? Det är oklart om det var hans rostighet i passningarna som gjorde att Gotland vann första set knappt 23-25.

Men redan i andra set hade The Draget fått upp ångan och pumpade på med tung bas från Silen Silhammer på högerkanten och ylande gitarrer från Fredrik The Doc Haglund i mitten. Här någonstans visade det sig den andra center-gitarristen Martin Rydh har gått ut för hårt och dragit av halva vaden. Men utan reservmusiker är det inte så mycket att göra. The Doc plockade fram ”medicinväskan” och stoppade i Martin några piller som gjorde att han både såg glad ut och kunde fejka spel tillräckligt bra för att Gotland inte upptänkte att han inte kunde hoppa. Detta till trots dundrade The Draget fram till en vinst med solklara 25-15.

När ridån gick upp för tredje set började The Doc själv se lite glansig ut i ögonen. Om det berodde på otillåtna substanser eller feber var oklart, men medicinväskan åkte fram igen för att möjliggöra fortsatt gig. Den här gången infann sig inte riktigt svänget och setet förlorades knappt med 15-25.

Nu hade The Draget fått publiken emot sig också. Men vad sporrar inte gamla rockstjärnor mer än att lira med kniven mot strupen?! SurferDude Zetterlund och Mitch Michelin smällde på ute på sin vänsterkant och Silen vräkte in back spikes från back stage. Gotland, med den gamla pudelrockaren Jan Wahlen som publikmagnet, fick slita med det långa håret fladdrade i motvinden. 20-25.

Nu skulle detta Band Battle avgöras. The Draget vred upp förstärkarnas volymknappar till 11 och inledde med Back in Green. Innan Gotland visste vad som hänt ledde The Draget med 5-1. När banden bytte sida på scenen var ledningen 8-5. The Draget lirade som i trans. Vid 13-9 försökte Elm sig på ett stage dive och landade med huvudet i avbytarbänken. Lite mer än vanligt groggy kunde han sedan se (antagligen dubbelt) hur ledningen krympte till 13-11. Spänningen var explosiv i hallen och i rätt läge lyckas högerhänte Zetterlund får in en vänstersmash (!). Avgörandet vägde fram och tillbaka. Vid 14-13, och i ett kortvarigt adrenalinrus, meddelade Martin att: ”jag skiter i vaden – ge mig en passning!”. Elm hoppade efter ett högt framspel och levererade Martins första passning på fyra set. Han dundrade in kortisen och The Draget vann årets första Band Battle med avgörande 15-13!

.