5-setsmatchernas lag gör det igen!

Obesegrade i Helenelundshallen och obesegrade i årets divisionsspel var det en förväntansfull trupp som söndagen den 20 oktober klev in till drabbning mot gästande Västerås B. 30 minuter sent, efter att ha fått bevittna en toppmatch i division 1 mellan Sollentuna Damer B och Norsjö – där gästerna till slut drog det längsta strået – sattes till slut första bollen i spel. Skulle det bli ytterligare en maratonmatch? undrade såväl publiken som domare och funktionärer. Svaret skulle visa sig bli: ja!

Efter en lite trevande start tar Sollentuna ett fast grepp om utvecklingen i första set. Vid ledning 10-5 tar Västerås time-out utan effekt och snart därefter är Sollentunas ledning uppe i 15-6. En ledning som blir både 22-12 och 24-15 innan Västerås börjar streta emot ordentligt. Det blir plötsligt onödigt spännande men Sollentuna lyckas till slut, efter ganska mycket ”om och men”, stänga setet 25-23.

Inför andra set pratar vi om att inte luta oss tillbaka bara för att ledningen är stor, och vi får ett bättre fokus. Sollentunas ledning blir snabbt 6-0 och laget trummar nu på. Ledningen utökas till 17-6 och lagets fokus förblir intakt. Setet vinns komfortabelt med 25-10. Laget är nu i ett nytt läge eftersom man förlorat de två första seten i årets två inledande matcher – vilka båda sen slutat med segrar. Ett omvänt scenario skulle nu utspela sig.

Sollentuna har i början av tredje set redan gått ner i omklädningsrummet och börjat duscha, åtminstone mentalt. Allt det fina spelet från de två första seten är som bortblåst och Västerås utnyttjar direkt den något avslagna insatsen. Underläge 1-7 blir hastigt, och mindre lustigt, 3-13. Några byten och time-outer senare är matchen mer jämn igen men Västerås försprång för stort. Tredje set går till Västerås med siffrorna 25-17.

Samtliga spelare är med på varför vi förlorade tredje set när vi samlar oss inför set nummer fyra. Men det är svårt att växla upp igen när man väl tappat fart. Vi är ett ungt lag som fortfarande samlar på erfarenheter, och nu är vi i ett läge som vi inte varit i så särskilt många gånger tidigare. Matchen är dock jämn igen och Sollentuna har i mitten av setet en ledning vid ställning 12-9 men efter att ha tappat 13-11 till underläge 13-16 smyger sig osäkerheten in och spelet blir lidande. Vi vågar inte riktigt och det börjar spöka lite varstans. Västerås är inte sämre än att de återigen utnyttjar läget och vinner även fjärde set, denna gång med 25-20.

Inför matchen kunde vi coacher konstatera att vi hade ett lyxproblem med 13 spelare som alla kunde varit startspelare om inte reglerna tvingat oss att välja ut hälften. Under matchen hade också alla spelat och det var kollektivet som fick problem, mest utifrån orutin och lite underskattning. Men som så många gånger tidigare har C-laget en fantastisk förmåga att resa sig från underläge eller bemästra knepiga situationer – så även denna dag.

I femte set spricker himlen upp utanför Helenelundshallen och solens stålar ackompanjerar lagets strålande spel. Vi vinner lottningen inför setet och startar med starka servare som inte har en tanke på att lämna över ansvaret till någon annan. Och när det väl blir spel är det ett resolut agerande över alla positioner. Västerås får aldrig en chans att fightas om segern och vi vinner femte och avgörande set med 15-3. Första matchen denna säsong under 2 timmar är ett faktum – och vi är alltjämt obesegrade i såväl divisionsspelet som i Helenelundshallen.