SVK Nytt Juni 2020

Hej igen alla SVK:are!

Våren har sprungit förbi och vi är redan förbi midsommar – otroligt vad fort tiden går. Det har hänt mycket de senaste veckorna, mycket av vår verksamhet (och våra vanliga liv) har påverkats av Corona och Covid-19, mycket sorgligt i samhället men också en hel del positiva initiativ. Trots allt har vi i SVK mycket på gång till sommaren och hösten vilket är jättekul!

Kort om ekonomi och ”Klubben”

Vi som klubb har påverkats ganska mycket av inställda slutspel, tävlingar och andra inställda aktiviteter. T ex blev både Valborgfirandet och Nationalsdagsfirandet inställda i år – evenemang där Sollentuna volley är involverade och där divisions- och elitlagen jobbar och får in pengar till klubben. Vi för nu diskussioner med olika intressenter för att se vad vi kan få för hjälp i en mycket kärv ekonomisk situation och arbete pågår intensivt för att se hur vi kan kompensera för bortfallet. Vi kommer att fortsatt behöva jobba med många olika aktiviteter; lotteriförsäljning, dela ut broschyrer åt SollentunaHem (tack alla i elitlagen och divisionslagen som ställde upp med så kort varsel!), baka och sälja fika, ha lägerverksamhet och beachträningar etc. Det finns inga anställda administratörer som hanterar alla frågor runt organisationen med ekonomi och planering av träningar/läger/anmälningar/ansökningar etc utan det görs av ideella krafter som lägger ner både kraft och energi. Det knepiga med klubbar som vår är att ”Klubben” finns egentligen inte utan det är vi medlemmar (med familjer) som är ”Klubben” och att alla behövs i arbetet. Ett stort tack till er och vi välkomnar fler som kan vara aktiva!

Satelliten – vår hall!

Under året har det varit många dialoger med kommunens representanter och vi har haft diskussioner om träningstider och vilka hallar som lämpar sig för volleyboll. Vi har nu fått våra tilldelade träningstider av kommunen och till vår stora glädje har vi nu fått alla tider som finns tillgängliga i Satelliten – alla kvällar och alla helger (om inte andra föreningar har stora evenemang). Vi har också fått tider i Helenelundshallen och i en del mindre skolsalar och det gör att vi nu har fått en lättare planeringssituation! Tack kommunen! Vi jobbar nu vidare på att få kansliutrymme och förråd i Satelliten också och därmed flytta från kansliet i sporthallen.

Nystartad Beachsektor!

Under våren ställdes alla inomhusträning in pga Covid-19 och vi lade istället ett schema för samtliga träningsgrupper på de nya beachplanerna vid Rösjön. I början av våren var det kallt och då ville inte alla grupper dra igång direkt men vartefter vädret blivit bättre har alltfler varit på planerna. Det har blivit en sådan fart att vi har kunnat starta en beachsektor i klubben som Magnus Ekqvist nu driver ihop med Jonas Nordmark, Marie Ängelid, Marita Arnhem och Håkan Wendler. Många har bidragit till att ordna så att vi har utrustning (tack för poängpinnarna Jonas Nordmark, Barbro Ekholm och Lovisa Fridström) och organisera både träningar och vår nya tävlingsform Allsandskan!

Vi kommer att ha beachträning hela sommaren, läs mer och anmäl er på hemsidan:

http://sollentuna-vk.se/37206/beachtraning-hela-sommaren-vid-rosjobadet-i-sollentuna/

Ungdomssektorn

Ungdomssektorn har fått ställa om mycket av verksamheten under våren – påsklovslägret blev inställt och istället började vi planera ett beachläger till v 26 (se ovan).

Alla tävlingar och SM ställts in under våren och istället planeras de till sensommaren och hösten: Mikasa Challenge blev flyttad från maj till 18 – 20 september, läs mer här:

https://www.profixio.com/reg/mikasa-challenge-volleyboll-2020

Vecka 33 kommer vi att ha ett sommarläger, troligtvis inomhus med bl a förberedelser för alla olika tävlingar. Se vidare på hemsidan under sommaren.

Under våren har istället arbetet varit koncentrerat till att få igång träningarna på beachplanerna men också att fundera över hur vi lägger upp nästa säsongs träningar och hur vi delar in grupper på ett bra sätt. Målen är alltid att alla våra spelare, oavsett ålder, ska ha roligt, ha en social tillhörighet och samtidigt få utveckling och utmaningar på den nivå de befinner sig. Vi har brottats med att hitta former för träningarna där vi lyckas med alla dessa mål samtidigt och vi har bl a pratat med andra klubbar för att få inspiration, tips och idéer.

Nytt träningsupplägg

Vi kommer att prova ett nytt upplägg för våra träningsgrupper under nästa säsong. Eftersom vi har fyra planer tillgängliga i Satelliten har vi lagt flera träningsgruppers tider samtidigt, på planerna bredvid varandra.  Vi har haft möte med alla tränare som kommer att vara samtidigt i Satelliten och bett att viss planering av träningarna ska ske gemensamt, och att grupperna sedan har en kontinuerlig dialog och ett samarbete ”över gränserna”. Erfarenheter från andra klubbar visar att det blir mer sammanhållning mellan träningsgrupperna och spelarna lär känna varandra ännu bättre än tidigare och det är lättare att ta in nya spelare i klubben. Efter ett tag är det lättare att gå mellan olika planer/grupper och träna någon gång ibland, olika lag kan få bemanning från fler träningsgrupper vid behov etc. Självklart kommer den egna gruppen att finnas kvar men samarbete och samträning blir lättare att planera och att genomföra. Under sommaren kommer de olika tränargrupperna att träffas och börja diskutera upplägg. Det ska bli både intressant och spännande att se vad vi kan åstadkomma gemensamt!

Nya ungdomstränare sökes

Ungdomssektorn har också planer på att starta flera nya grupper för yngre barn också så vi får nya lag lite runt om i kommunen, i olika skolor. Om du, som går i åttan eller nian, vill dra igång en grupp för fritidsbarnen på din skola så hör av dig! Vi letar nya ungdomstränare!

Divisionssektorn

Alla mästerskap och SM ställdes också in men nu planerar förbundet för tävlingarna ska hållas i augusti och september istället:

U16-mästerskapet är flyttat till 29 – 30 augusti (Falköping). Läs mer här: https://www.profixio.com/reg/u16-mesterskapet-i-volleyboll-2020

Ungdoms-SM (ungdomar födda 2003 och yngre) är flyttat till 5 – 6 september (Jönköping). Läs mer här: https://www.profixio.com/reg/ungdomens-sm-i-volleyboll-2020

Junior-SM (ungdomar födda 2001 och yngre) är flyttat till 12 – 13 september (Södertälje). Läs mer här: https://www.profixio.com/reg/junior-sm-i-volleyboll-2019-2020

Vi hoppas att våra SVK-spelare håller igång under sommaren och är riktigt taggade i början av hösten, säsongen fick ju ett väldigt hastig slut…

Divisionssektorn håller annars, som vanligt vid denna tid på året, på mycket med planering inför nästa säsong; tränare, träningsgrupper, scheman för seriespel och utbildning av ungdomstränare.

Nytt träningsupplägg

På samma sätt som för de yngre träningsgrupperna planerar vi för nytt träningsupplägg även för de äldre lagen.  Och på samma sätt hoppas vi på samarbete och samträningar mellan lagen och att vi kan ha en gemensam syn på både träningsupplägg och övningar.

Elitlagen

Våra elitlag hade en otroligt fin säsong och vi alla såg verkligen fram emot slutspelet i år. Tyvärr avslutades hela elitserien efter grundserien, inget slutspel genomfördes av förklarliga skäl, och förbundet valde att inte utse någon vinnare i år. Vi tycker nog att Sollentunas herrar förtjänade utmärkelsen SM-vinnare 2020 då de vann både GP och grundserien men så blev det inte. Sollentunas damer hade också stora möjligheter att gå långt i årets slutspel då de kom med i GP i år och låg på fin fjärdeplats inför slutspel – vi kommer igen nästa säsong!

Nytt till nästa säsong är att Niclas Bagelius valt att sluta som damtränare och vi har istället lyckats få Alberto Chaperro till ny tränare för damerna. Alberto har en tung meritlista som coach och scout i Spanien och Schweiz, och han kommer närmast från RIG Falköping och vi tror att hans erfarenhet kommer att ta våra damer långt nästa vår – förhoppningsvis ända till medalj!

På herrsidan kommer Oskar Muurinen att fortsätta och vi tror och hoppas att laget återigen är med i medaljstriden i nästa slutspel.

Vi har också ett givande samarbete med Volleyboll NIU (Nationell Idrottsutbildning) på Solna gymnasium. Både Oskar och Alberto kommer att arbeta på skolan några timmar/vecka under kommande läsår och det ger möjligheter både för skolan och för oss eftersom många ambitiösa volleybollspelare söker sig dit. Roligt!

Vi vill också passa på att tacka alla lag och personer som ställt upp som bollrullare och funktionärer under säsongen, utan er skulle det inte vara mycket som fungerar på våra elitmatcher! Ni som driver Arrangemangssektorn har återigen gjort ett strålande arbete – tack! Våra elitlagsmatcher med allt vad som tillkommer skulle inte fungera utan er, tack!

Inför hösten:

Sommarläger

Vecka 33 inomhusläger – se kommande info på hemsidan

Inspike

Vi planerar för vår Inspike (start på säsongen) till 22/8 så boka det datumet! Troligtvis kommer dock coronarestriktionerna fortfarande att gälla så vi funderar på hur vi ska lägga upp det – mer info kommer senare.

Tävlingar

Som sagt, alla tävlingar som skjutits upp under våren planeras i augusti och september så boka in den/de helger som är aktuella för er.

  • Mikasa Challenge; 18 – 20 september (Örebro)
  • U16-mästerskapet; 29 – 30 augusti (Falköping)
  • Ungdoms-SM (ungdomar födda 2003 och yngre); 5 – 6 september (Jönköping)
  • Junior-SM (ungdomar födda 2001 och yngre); 12 – 13 september (Södertälje)

Styrelsearbete och årsmöte

Till nästa års styrelse söker vi några nya ledamöter. Är det du? Tveka inte utan ring och prata med mig om vad det innebär – intressant jobb, bästa ledarskapsutbildningen du kan få, träffa och jobba ihop med (någorlunda) trevliga personer 😊! Ring gärna: 0766/345920

Vi planerar också för årsmöte 6/10 kl 18.30 i Amorinasalen, i Bibliotekshuset i Sollentuna centrum.

Ha en skön sommar, spela mycket beach och så hörs vi!

Hälsningar

Åsa Blomgren

Ordförande Sollentuna Volley