AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

SVK Nytt December 2020

Ordförande har ordet – 2020 i korthet

God fortsättning och Gott Nytt År alla SVK:are!

År 2020 går mot sitt slut och det har verkligen varit ett år vi alla kommer att komma ihåg, av många både roliga och tråkiga skäl! Så – hur summerar vi ett år som 2020 ur ett Sollentuna Volleybollperspektiv? Ett långt brev men jag hoppas ni har lite tid nu i mellandagarna, det har ju hänt en hel del! Häng med…

Grand Prix

Året började på ett fantastiskt sätt, båda elitlagen gick till Grand Prix för första gången på 10 år. Dessutom kvalificerade sig våra ungdomslag, både killar och tjejer, till Ungdomens-GP – vilken annan klubb har lyckats med det!? För att inte tala om att vi hade flera lag i Veteran-SM vilket gjorde att vi var delaktiga i varenda hall i hela stora Fyrishov. Spännande matcher, roliga utmaningar och vilket slutresultat:
Våra elitherrar vann hela GP, 22 år sedan sist, och fick därmed en plats till CEV Challenge Cup. Det var en fantastisk prestation och glädjen stod högt i tak!

Vår coach Oskar hade några tuffa dagar men gjorde vad han kunde:

Många av våra yngre spelare var också på plats och hejade fram lagen. Det är den stora glädjen med att ha träningsgrupper och spelare i alla åldrar!

Elitdamerna kom på fjärde plats och lärde sig jättemycket inför nästa GP!

Våra yngre grabbar tog silver i UGP – kanonroligt – och tjejerna placerade sig på 4e plats.

JSM-kval

Bara någon vecka senare arrangerade vi JSM kval (östra poolen) i Rotebro där båda våra lag vann kvalet och tog sig vidare till JSM. Sollentuna VK har haft hand om arrangemanget under de senaste åren och det går allt smidigare för varje år tack vare allas insatser. Elitspelarna ansvarar bl a för att vara domare i viktiga matcher, för att kiosken är bemannad och att alla luncher finns redo för deltagande lag och coacher. Många träningsgrupper bidrar med fikabröd och gör att vår kiosk kan erbjuda alla spelare och publiken energipåfyllnad under dagen. Tack för allt jobb som görs av frivilliga krafter med planeringen av hela turneringen, med inhandling och inte minst i sekretariatet!

Snowvolley-SM

En ny gren på volleybollträdet är Snowvolley. Sporten såg dagsljus 2008 och spelades från början som beachvolleyboll med 2 spelare i vardera laget. Säsongen 2018/2019 ändrades reglerna till 3 + en avbytare i varje lag för att möjliggöra att lite längre bolldueller. Under sportlovet hade vi två lag i Snowvolley-SM och killarna Markus, Zacharias och Johan lyckades knipa ett brons, jättekul i ett vinterland som Sverige (eller regnland?). Tjejerna Ella, Alma och Iris kämpade tappert men fick för svåra motståndare i gruppen. Bra förebilder inför det vi inte då visste – att en stor del av klubben skulle tillbringa mycket tid utomhus i kylan.

Sen kom….

…Corona. Allt såg väldigt lovande ut tills slutspelet plötsligt fick avbrytas pga av ”Corona” och ”Covid-19” och all verksamhet pausades i första hand till påsk. Samtliga tävlingar (elitserie, divisionsserier och Stockholm volleycup) avslutades utan att något lag stod som segrare. Vi blev självklart påverkade av nya restriktioner men vi hittade också nya vägar för att utöva vår sport! I slutet på mars fick vi, tack vare några driftiga medlemmar (och lite tur), igång de nya beachplanerna vid Rösjön och flyttade ut all träning trots att det ibland var snö i luften.

Det blev varmare och ljusare och när sommaren kom präglades klubben fortfarande av Corona och samtliga slutspel och SM ställdes in med förhoppning att de istället skulle köras i augusti. Tyvärr gick inte det heller så vi koncentrerade all verksamhet till planerna vid Rösjön och körde beachvolley med nya tävlingen Allsandskan, läger, träningsgrupper, spontanspel och andra aktiviteter hela sommaren. Riktigt roliga veckor med många både nya och ”gamla” spelare som samlades på banorna.

Allsandskan samlade både spelsugna, funktionärer och publik vid flera tillfällen!

Sommaren 2020

Massor av planering inför hösten gjordes under sommaren, vi hade bl a tänkt ha en stor 60-årsfest i augusti. Klubben startades 1960 och vi är stolta över att vara den första volleybollklubben i hela Sverige – vi startade t o m före Svenska volleybollförbundet! Tyvärr fick den festen skjutas på framtiden då vi hade blivit alltför många personer under samma tak, men vi hoppas att den går att genomföra någon gång framåt i tiden.

En stor glädje är dock att vi äntligen fick Satelliten som vår hemmaarena! Tack kommunen! Våra supertrevliga och duktiga vaktmästare i Satelliten välkomnade oss med vår egen logga vid A-hallen!

Vi flyttade också vårt kansli från sporthallen till Satelliten. Under augusti samlades några i klubben och rensade förrådsutrymmen, körde turer till Sörab med skräp och flyttlass med kartonger och möbler till nya kansliet. Ett bollförråd ytterligare i Satelliten fylldes och kansliet blev trångt… men det är en stor fördel att ha det i anslutning till hallen. Även här ett stort tack till kommunen!

Halltider pusslades ihop med träningsgrupper, träningsgrupper med tränare och spelare. Vi saknade/saknar tränare till några grupper och pusslet har fortsatt under hela hösten – det är fortfarande så att vi hoppas, önskar och ber att några av våra duktiga ”äldre ungdomar” vill prova på spännande tränaruppdrag! Vi behöver er!

Men vi fick till sist ihop tiderna relativt bra (tack till er som lade ner så mycket tid och kraft på detta, många vet inte vilket jobb som ligger bakom schemat när det till sist är klart!) så när hösten närmade sig såg det ut som mycket av verksamheten skulle kunna starta som vanligt även om många nya Coronarutiner infördes. Vi kunde dra igång!

Junior-SM

Det enda SM:et som kunde genomföras i år var Junior-SM, det gick av stapeln i september i Södertälje. Det kördes utan publik och följde strikta Coronarestriktioner. Sollentuna VK var representerade i både dam- och herrklassen och de representerade oss med bravur – bägge lagen tog guld!

Årsmöte 2020

I oktober hade klubben sitt sedvanliga årsmöte. Några som suttit i styrelsen avgick och nya styrelsemedlemmar valdes in. Tack för allt jobb ni i styrelsen gjort och ni nya är hjärtligt välkomna! Under hösten har flera stora aktiviteter dragits igång; ta fram både uppdaterad vision och verksamhetsplan, uppdatera policys och instruktioner, jobba fram avtal för vidare beachspel tillsammans med kommunen och nya beachhallen, söka pengar via ansökningar och sponsorer… En ny kontakt vi etablerat under året är Sollentunahem. Elit- och divisionslagen delar ut deras tidning och vi får ersättning för det arbetet. Vi är glada för vårt samarbete och vi hoppas både på en fortsättning och att vi kan hitta fler samarbetsparter nästa år!

Corona igen…

Träningarna fungerade i princip som vanligt fram till höstlovet, det blev någon match flyttad här och där men inte mer än så. Tyvärr började smittspridningen öka ordentligt igen och det kom nya restriktioner som vi självklart följde. Alla ungdomar födda 2004 och äldre fick sluta träna – men i klubben finns många hjältar som, trots inställda egna träningar, ställde upp och fortsatte vara tränare för de yngre grupperna. Likaså har klubben många föräldratränare som också fortsatte hålla i träningarna så att vi kunde bedriva viss verksamhet trots allt. Elitlagen och elitserien påverkades såtillvida att matcherna fick spelas utan publik men träningar och seriespel har fortsatt. Återigen har det lagts ner mycket tid ”bakom kulisserna” på att flytta träningstider, att pussla ihop grupper med tränare och att hitta nya matchtillfällen

CEV Challenge Cup

Genom herrarnas vinst i GP fick Sollentuna VK en plats i den europeiska tävlingen Challenge Cup. Ett äventyr vi inte kunnat vara med i på över 20 år…vi beslöt oss för att ta chansen. Vi skulle ha spelat mot Norges lag i två matcher i oktober men Norge fick dra sig ur pga Coronarestriktioner. Vi skulle då spela två matcher mot ett franskt lag i november men CEV, den europeiska volleybollorganisationen, ändrade upplägget så att det skulle vara mer Coronasäkert.

Det blev en ”biobubbla” i volleybollmetropolen Ankara, Turkiet, som istället fick ta emot flera lag i början av december. Vi testade samtliga spelare och andra coacher inför resan och med munskydd och handspritflaskor redo åkte laget iväg tillsammans med coacher och sportchef. Väl på plats fick de verkligen uppleva att volleyboll är en enormt stor sport ute i världen, de blev hämtade på flygplatsen av den turkiska klubbens egen buss med poliseskort och spela i en arena som var som ett helt stadskvarter.

Franska laget Cannes var lite för starka för oss med matchen blev både bra och lärorik! Förhoppningsvis en sporre inför 2021!

Inför 2021

Ja, året som gått har verkligen varit annorlunda! Vi hoppas att Corona stoppas, att vi slipper alltför många fler sjukdomsfall och avlidna, att vaccinet blir tillgängligt för oss alla så snart som möjligt.

Senior-GP kommer troligtvis att genomföras i januari och vi har våra elitlag med igen, vi hoppas på en lyckad turnering för dem bägge.

Vi önskar att träningar för att alla spelare kan komma igång snart och att säsongen förlängs så att alla serier och tävlingar kan återupptas. Vi hoppas att året 2021 blir mycket, mycket bättre än 2020 ur ett Coronaperspektiv och att vi får många roliga och spännande volleybollupplevelser tillsammans under hela 2021!

Fram till dess önskar jag er alla ett riktigt Gott Nytt År och att vi ses i någon hall inom kort!

Hälsningar
Åsa Blomgren
Ordförande Sollentuna Volley