AKTUELLT

BigStep 2024

webmaster

BigStep är tillbaka! Efter 14 år kommer BigStep tillbaka som en spännande och rolig start på säsongen!

Brons och fjärdeplats i UGP

Till Ungdomens GP (UGP) i volleyboll kvalificerar sig de sex bästa lagen från USM (U18) SM året innan. Sollentunas killar saknade ett par nyckelspelare i det på grund av COVID 19 framskjutna mästerskapet i höstas men lyckades ändå säkra en UGP-plats!
Tjejerna, som vann guld i USM, var så klart även de på plats i Uppsala under Valborgshelgen när turneringen äntligen blev av, den spelas normalt i januari tillsammans med senior Grand Prix men även där stökade pandemin till det.

Killarnas lag bestod denna gång av spelare från Sollentunas unga division 1 lag, riksidrottsgymnasiets division1 lag och från Sollentunas elitlag.

Coach Joonas Huhtakangas hade den inte helt triviala uppgiften att få till ett lag från tre olika lag som inte spelat ihop i denna konstellation förut, dessutom hade en av nyckelspelarna, liberon Martin Ekholm spelförbud på grund av en skada.

Det visade sig vara en tuff uppgift i första matchen då ett hel-taggat Engelholm satte press på laget med tunga servar. Efter flera byten och maximalt utnyttjande av time-outer lyckades Joonas få till balans i laget genom att sätta powerspikern Johan Loosme som libero men matchen förlorades ändå i två raka set med 18-25, 23-25. I detta läge var det nog inte många som trodde att Sollentuna skulle komma till semifinal då nästa helt avgörande match i gruppspelet var mot Habos 04or som var storfavoriter till UGP-Guldet.

Ibland är idrotten helt underbar och detta var ett sådant tillfälle. Till matchen mot Habo kom laget in med en helt annan inställning medan Habo nog trodde att matchen var vunnen på förhand.
Servemottagningen nådde helt andra nivåer. Servepressen var bra och Odd Balor tog många poäng på sin spinserve, Victor Henke byttes in och vann flera poäng med sin hårt pressade precisa serve. Passaren Christian Hansson levererade smarta, precisa pass till Sollentunas spikers. Habo hade god täckning på Sollentunas vänsterkant så Odd Balor fick många bollar som han bankade in resolut diagonalt. Svante Fridström som spelade vänster och kanske var turneringens bästa spelare visade vägen med vinnarmentalitet, höjd och ett stort spelregister och noterades för hela 5 dödande block. Bruno Fridström, Svantes yngre bror spelandes på den andra vänsterpositionen gjorde flera spektakulära poäng, varav en stenhård diagonal spike som landade 1 meter från nät som såg ut att trotsa fysikens lagar.

Centrarna Pontus Odelros och Oscar Gedeborg var hungriga i blocket och gjorde det svårt för Habo att ta direkta poäng utan gav liberon Johan Loosme tid att fånga upp bollarna i försvar så att laget kunde anfalla på nytt.

Den historiska matchen slutade 26-24, 25-17 och därmed var semifinalplatsen säkrad då Sollentuna stod på pluspoäng.

Tyvärr kom laget ej upp i samma nivå i semifinalen mot Södertelge som senare också besegrade Habo i finalen och vann turneringen. Trots ett hyggligt första set mot Södertelge förlorades matchen i två raka set men grabbarna hade ändå en bronsmatch att se fram emot dagen efter. Denna vanns komfortabelt mot Jönköping i två raka set och grabbarna fick åka hem med en välförtjänt bronsmedalj.

Lagets team manager Anders Fridström säger:
– Detta gav mersmak, ett stort tack till Joonas för stark coachinsats och underbart ledarskap samt Simon Hallberg som Joonas sidekick och statistiker. En extra stor eloge till Hjalmar Stjernberg, Vincent Sundell, Teddie Almblad, Victor Henke och Ludvig Westergren, som gjorde fina inhopp och bidrog starkt till lagets framgång med hejarop och bra inställning. Det skall bli spännande att följa dessa grabbar i framtiden. Vi ser fram emot USM och JSM nu i maj där det finns alla chanser att ta hem ännu ädlare valörer.

UGP Brons

Även tjejernas trupp bestod av spelare från flera träningsgrupper; från F06, Dam-D, Dam-C, RIG och Elitlaget. Tjejerna leddes av Elin Warner och Fredrik Ahlengärd.

De vinner gruppen obesegrade med 2-0 mot Jönköping och 2-0 mot Engelholm och är klara för semifinal.

I semin ställs man mot Ljungby, finalmotsåndarna från senaste U18-SM där SVK drog längsta strået. Nu fick Ljungby sin revansch efter vinst 2-1. Sollentunatjejerna hade matchboll vid 14-13 men lyckades inte stänga matchen och förlorade skiljesetet med 16-14.
Ljungby tog senare hem guldet i final mot Norsjö.

I match om bronset på söndagen mot Jönköping, som man besegrad på lördagen i gruppspelet, kom tjejerna kom inte alls upp i nivå och stod mest och tittade på och förlorade med 2-0 helt rättvist och slutade således på en fjärde plats.
Team Manager Jonas Nordmark kommenterar:
– En stor applåd för Alice Ahlengärd född 06 som gick in och spelade helt obekymrat bland de äldre tjejerna.
Och nu tar vi revansch i JSM!

 

SVK UGP 2022

Grattis till alla för bra insats!

Fullständiga resultat: https://www.profixio.com/app/matches/ungdomens-gp-2022/categories