AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Krönika #8 – Vem är Bosse?

Många har nog sett Bosse Lindgren i Sollentunahallen och även på andra volleybollevenemang runt om i landet. Om det spelas volleyboll någonstans så finns det alltid en chans att man ser Bosse där. Många har säkert växlat några ord med Bosse någon gång men det kanske är få som vet om hans bakgrund inom Sollentuna VK och svensk volleyboll. I denna krönika bjuder Bosse på en del tillbakablickar från sin tid som domare. /Peter Hodor

 

Vem är Bosse?

Jaha, vem är jag då? Jo, jag är den snälla och skäggiga lilla gubben som ställt upp en del i Sollentuna VK. Det har varit mycket kul i klubben och jag har varit med om många olika häftiga upplevelser, som t.ex. alla 19 SM-gulden för damerna.

Vad har jag gjort då? Jo, jag har skrivit en massa protokoll för Elitserien, en hel del landskamper och så höjdpunkten EM-slutspelet i Stockholm 1989. Jag har under denna resa lärt känna väldigt mycket trevliga spelare och ledare och ni kanske undrar hur det hela började?

Jag är en seglare i botten och älskar detta nöje och det finns en gammal svensk skådis som heter Adolf Jarl som sa; ”en sommar utan segling är som en biffstek utan lök”. Segling är ju i Sverige en sommarsysselsättning och jag ville göra något kul under vintern och att gå ut och springa i snöstorm och 15 minusgrader är ju inte alltid så kul. Jag har en gammal vän som spelare i ”vänsterknäck” (Sollentunas B-lag) som tyckte att jag kunde börja med volleyboll. Jag funderade ett tag: Basket är ju rätt stressigt.. Fotboll är ju inte så kul… Handboll är får hårt för mig… osv. och  efter en del funderande så blev det volleyboll som jag började med 1975. Som jag tidigare nämnt så har jag varit med om mycket kul och jag vill passa på att tacka Sollentuna VK för alla dessa år.

I mitten av 80-talet fick jag veta att Stockholm skulle få EM-slutspelet i volleyboll och då bestämde jag mig för att jag skulle ställa upp och jobba under turneringen. Mitt stora mål var att få skriva matchprotokoll i EM-finalen och det var väl bara att börja jobba hårt då. Jag skrev elitmatcher och en massa landskamper men det var väldigt kul att hålla på med detta, speciellt med herr- och damlandslaget. Jag och min vapendragare Hasse blev nog ökända av de allra flesta!

Min första landskamp som sekreterare var egentligen den 14 april 1979 och det var Spring Cup i Eriksdalshallen som då alltid spelades under påskhelgen. 1987 gick damernas Spring Cup på Gotland och vi som var där blev sedermera även de som fick äran att sköta sekretariatet vid EM 1989. Våren 1989 hjälpte jag och Hasse till på Svenska Volleybollförbundets kontor i Väsby med posthantering (stoppade papper i kuvert) och när det sedan var dags för EM framåt hösten så körde vi biltransport på förmiddagarna och skrev protokoll under matcherna på eftermiddagen. De matcher som jag satt i sekretariatet var:

DDR-FRA 1-3
BRD-ITA 1-3
FRA-BUL 0-3
ITA-DDR  3-1
SWE-ITA 0-3
DDR-BUL 2-3
BRD-DDR 3-1
SWE-BUL 3-1
FRA-POL 3-2
BUL-JUG 3-0

…och EM-semifinalen mellan Sverige och Sovjet som slutade 3-2 (12-15, 15-10, 15-10, 9-15 ,17-15). Ojojoj! Vilken j…la match! Vilket j…la drag! Ni som inte var där har verkligen missat något. Jag trodde att taket i Globen skulle lyfta när vi satt där nere och såg vågen rulla runt på läktaren. Det var helt fullt i Globen och det var en otrolig stämning. Tänk er ”lilla” Sverige möta väldiga Sovjet som dittills aldrig förlorat ett EM! Ojojoj igen… Även ”lilla” Sverige hade bra spelare såsom Janne Hedegård, Peter Tholse, P-A Sääf, Bengt Gustavsson och Håkan Björne. Det var en jobbig vecka att arbeta under EM men väldigt kul. Så kom det då att jag och Hasse fick den 1 oktober 1989 äran att skriva EM-finalen mellan Sverige och Italien och jag vill rikta ett stort tack till Svenska Volleybollförbundet för detta hedersuppdrag.

Det har genom åren även blivit en del domaruppdrag på beachtouren också. 2007 var jag på Åland på PAF Open och var linjedomare. 2008 var vi ett gäng som åkte till Stavanger för att döma och 2009, 2010 och 2011 var det tillbaka till Åland igen. Totalt har det blivit 125 st beachvolleybollmatcher som linjedomare och det har varit jättecoolt! Inomhus har et allt som allt blivit 120 landskamper, 508 elitseriematcher och ca 300 divisionsmatcher.

Tack för allt, mina vänner!

Domaren Bosse Lindgren

 

Krönika #7 publicerades 2012-03-13. 40 år med Sollentuna Volley, av Lennart Kristiansson
http://sollentuna-vk.se/33343/kronika-7-40-ar-med-sollentuna-volley/

 

Uppdatering 2023-12-10

Bosse gick bort sommaren 2023, en tyst minuts hölls i Satelliten inför årets sista hemmamatch för att minnas och hedra hans enorma insats för vår fantastiska sport och vår klubb.