Liten historik om Sollentuna Volleybollklubb

Som ni kanske sett någon gång kallar vi SVK för Sveriges Volleybollklubb nr 1. Det är inte något skryt som betyder att vi är bäst, utan att SVK var den första Volleybollklubben i Sverige och bildades 1960. Den bildades tom före Svenska Volleybollförbundet.

Volleybollen kom till Sverige under andra världskriget och det var speciellt Estländare, som kommit hit som flyktingar, som drog igång volleyboll på allvar. En utförlig beskrivning om volleybollens historia globalt och i Sverige finns på Svenska Volleybollförbundets hemsida på denna länk.

Einar Hamberg heter den man som idag är 83 år och som kom till Sverige från Estland 1944. Einar som då var 19 år hade spelat volleyboll i ett antal år i hemlandet där volleybollen var en stor sport. Einar startade så småningom 1960 Sollentuna Volleybollklubb tillsammans med Rafael Brunberg, också han Estländare. Dessa två och några till utgjorde grunden till Sollentuna volleybollklubb.

I mitten av 60-talen träffade de här SVK-medlemmarna på bl a Anders Kristiansson (då 16 år) och Torsten Rothoff på isbanan utanför Häggviksskolan där grabbarna spelade ishockey. “Farbröderna” höll på med volleyboll i gymnastiksalen och killarna kom in från vinterkylan och tittade på volleybollspelet och värmde sig. Killarna blev intresserade och blev inbjudna att känna på volleybollspelet. Det blev starten för bl a Anders och Torsten. Både blev elitspelare så småningom med spel först i Sollentuna, sedan i Lidingö och landslaget (Anders 102 och Torsten 68 landskamper). Lidingölaget blev legendariskt med 16 SM i rad för herrarna under åren 1966-1981. Torsten blev sedermera elit- och internationell domare och Anders började parallellt med sitt eget spel i Lidingö att träna Sollentunas damer, vilket ledde till 14 raka SM under åren 1975-1988. Att Anders sedan blev förbundskaptenen som ledde herrlandslaget till det första OS-deltagandet i volleyboll 1988 vet ni naturligtvis redan. Anders och lagets EM-silver 1989 i Globen finns att läsa mer om här

Legendariska spelare i damlaget under de här SM-årens första halva var bl a Yvonne  “Vonna” Olausson, Gertrud “Geten” Björkman-Eklund, Sussanne “Sussi” Granelli-Olsson, Maria “Mia” Josjö och Stella Bergström.

Under den senare hälften av SM-åren fram t.o.m. 1988 dominerade ett gäng bestående av bl.a. Birgitta “Bax” Axelsson, Eva Hansen, Anna Vorwerk, Annica Vigren, Siv Degerman och Marie Carlsson.

Läs Åker Lagers artikel om Sollentunas damer som en del av förbundets 60 år jubileum – #SVBF60år – del 4: Mesta mästarna gick obesegrade i över tre år

På herrsidan kom Sollentuna “loss” betydligt senare. Första SM:et under Lasse Oddssons ledning kom 1984 och det har sammanlagt blivit fyra SM-Guld hittills för herrarna.

2007 kom så ytterligare ett SM-guld för damlaget efter några år i Div 1 och en kort uppbyggnadstid. Styrelsen beslutade satsa på båda elitlagen och Johan “Joe” Isacsson anställdes 2004 som tränare för båda lagen. Detta gav resultat efter tre år med damerna som alltså vann guld våren 2007. Tongivande spelare var då Lina Sundström, Adela Ghizila, Danielle van Huizen, Elin Warner, Sara Mild, Linda Johansson och Lena Andersson.

2008 var herrlaget i SM-final men fick nöja sig med silver efter 1-3 i matcher mot Falkenberg. Sollentunas hela SM-statistik finns samlat här.

Sollentuna har genom åren även”exporterat” en hel del proffs. På herrsidan har vi kända namn som Hasse Viksten, Tomas Hoszek, Jan Hedengård, Peter Tholse, Mats Sköld (Karlsson), Jannis Kalmazidis, Staffan Sahlberg och Martin Yngerskog.

Den här texten skrevs ursprungligen 1989 av Axel Vigren och har fyllts på och uppdaterats 2008 och 2022.

Vill du bidra till historiebeskrivningen? Skicka ett mail till webmaster@sollentuna-vk.se .
Dag Rehnby bidrog med detta.

När klubben firade 50 år 2010 snurrade detta bildspel under festen.